Saturday, November 21, 2009

Majlis Memperkenalkan pemain


Gambar SekitaR MaJlis Memperkenalkan Pemain KelantaN 2010 pada 21/11/09.

Buang 'karan' merayu


ANNUAR (kiri) tidak mahu mengemukakan rayuan terhadap keputusan FAM mendenda KAFA RM50,000 ekoran insiden pada perlawanan akhir Piala Malaysia, 7 November lalu.

Barangkali itu yang difikirkan oleh pihak pengurusan Kelantan selepas Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa mengambil keputusan untuk tidak mengemukakan rayuan terhadap keputusan Persatuan Bola Sepak Malaysia mengenakan denda RM50,000 ekoran insiden pada perlawanan akhir Piala Malaysia 7 November lalu.

Pendirian tersebut dizahirkannya pada majlis pengumuman senarai pemain skuad Kelantan yang akan beraksi pada musim 2010 di Wisma KAFA beberapa hari lalu.

Tindakan orang kuat KAFA itu, seperti sudah muak berdepan Jawa- tankuasa Rayuan FAM yang tidak pernah memberi ruang kepada Kelantan atau beliau sendiri sebenarnya sudah 'letih' untuk berdepan masalah seumpama ini, tiada siapa yang mengetahuinya.

Bagi musim 2009, Kelantan telah beberapa kali mengemukakan rayuan kepada FAM, namun ia sekadar 'mencurah air ke daun keladi'.

Rayuan pertama Kelantan adalah melibatkan perlawanan pertama Liga Super ketika menentang KL Plus di Kota Bharu.

Perlawanan tersebut tidak dapat dijalankan ekoran padang ditakungi air menyebabkan FAM menyalahkan KAFA kononnya tidak bersedia untuk menganjurkan perlawanan itu.

Sebagai hukumannya Kelantan kehilangan tiga mata apabila KL Plus diberi kemenangan percuma 3-0 sebelum Jawatankuasa Pertandingan FAM menarik balik keputusan tersebut dan perlawanan ulangan berlangsung pada Mei lalu.

Rayuan kedua dibuat oleh KAFA melibatkan insiden rusuhan penyokong di Stadium Sultan Muhammed IV pada 7 April lalu.

FAM mengambil keputusan mendenda KAFA dengan jumlah RM100,000 dan KAFA sekali lagi membuat rayuan untuk mengurangkan denda tersebut.

Malangnya, rayuan tersebut langsung tidak diendahkan dan lebih me- meritkan, jumlah tersebut turut disekalikan bersama denda-denda sebelum ini menjadikannya berjumlah RM153,000.

Ketika Selangor berjaya membawa pulang hampir RM200,000 wang hasil kutipan tiket pada perlawanan akhir Piala FA itu, Kelantan hanya sekadar menerima RM80,000 kerana jumlahnya sudah di potong untuk melangsaikan denda tersebut.

Ketika itu Kelantan cuba mengadakan perbincangan memohon budi bicara FAM untuk mengurangkan denda tersebut, namun tidak dilayan dan cadangan KAFA untuk membayarnya secara ansuran juga ditolak mentah-mentah.

Menyingkap semula sejarah, Kelantan sebelum ini juga pernah mengemukakan rayuan pada musim 2005 selepas Kelantan tersingkir daripada Liga Perdana.

Musim tersebut menyaksikan Kelantan terpaksa beraksi di Liga FAM kerana berada di tangga kedua terbawah Liga Perdana.

KAFA mengemukakan rayuan supaya Kelantan dikekalkan beraksi di Liga Perdana, namun FAM sedikit pun tidak berganjak dengan keputu- sannya.

Lain pula yang berlaku pada musim 2006 apabila giliran Melaka sepatutnya turun ke Liga FAM, namun FAM membuat keputusan mengekalkan Melaka dengan alasan kuota untuk pasukan yang beraksi pada Liga Perdana tidak mencukupi.

Apa yang pasti, seluruh peminat Kelantan mengharapkan mereka diberi lebih keadilan untuk sama-sama menikmati kelebihan beraksi di Liga Malaysia.

Impian untuk bergelar pasukan gergasi seperti Selangor dan Kedah sudah lama diimpikan Kelantan dan kini perubahan yang dibawa oleh KAFA benar-benar menjadikan bola sepak sebagai sebahagian daripada hidup masyarakat mereka. Boleh dikatakan Kelantan sudah berbangga dengan peningkatan mereka.

Friday, November 20, 2009

Steve Butler- Kenapa pegawai FAM tak terfikir!


Saya mengucapkan syabas kepada Steve Butler, bekas jurulatih Kelantan yang telah membuktikan kehebatannya membawa pasukan Kelantan ke final Piala FA. Sebelum ini juga beliau telah membantu Sabah ke peringkat tertinggi dalam bolasepak.

Namun yang saya amat tertarik ialah cadangan yang dikemukakan oleh beliau untuk memajukan bolasepak Malaysia. Persoalannya, sama ada FAM mahu menerima pakai cadangan sedemikian! Saya pernah mencadangkan kepada sebuah persatuan bolasepak negeri beberapa perkara yang serupa sepertimana yang dicadangkan oleh Steve Butler. Namun sampai sekarang tiada perkembangannya.

Yang paling menarik daripada pandangan beliau ialah berkaitan program komuniti yang seharusnya dilakukan oleh setiap pemain profesional kita terhadap masyarakat terutamanya di peringkat sekolah. Sebenarnya masalah bolasepak Malaysia adalah terletak di sekolah. Kebanyakan sekolah tiada jurulatih bolasepak yang bertauliah! Kebanyakannya menggunakan khidmat guru yang sekadar melatih berdasarkan pengalaman sebagai pemain sahaja. Jika pemain-pemain ini dapat di'paksa" melakukan aktiviti komuniti di sekolah, maka semua pemain bolasepak di sekolah akan mendapat manfaatnya dan minat mereka akan bertambah. Di samping itu, pasukan negeri atau kelab juga mesti mengadakan program komunitinya sendiri sepertimana pasukan di luar negara.

Penolakan terhadap pemain import ternyata telah memalapkan terus bolasepak Malaysia. kita harus akui, dengan tahap keupayaan pemain yang kita ada sekarang, bolasepak kita tidak akan ke mana. Kita gah di liga kita, tetapi apabila keluar ke peringkat antarabangsa, pemain kita layu seolah-olah sangat cetek pengalamannya. FAM harus mengambil contoh yang dilakukan oleh kuasa utama bolasepak Asia seperti Jepun, Korea malahan Singapura yang mempunyai liga tempatan yang tinggi tahapnya. Hampir semua liga profesional di dunia ini menggunakan pemain import. Hanya Malaysia sahaja yang menolak peranan pemain import dalam usaha meningkatkan pencapaian. Semangat Kebangsaan dan cintakan negara sahaja tidak memadai dalam bolasepak, jika pemain kita lemah dari segala segi. Bolasepak kita dimainkan secara profesional dan kemahiran serta teknik yang tinggi, bukan dengan semangat semata-mata.

Berbalik kisah bolasepak di sekolah, saya lihat tidak banyak perubahan yang dilakukan oleh Kemeterian Pelajaran dalam usaha meningkatkan mutu bolasepak. Benar kita ada sekolah sukan, tetapi hakikat sebenarnya tidak semua pemain berbakat diterima masuk ke sekolah ini dan jumlah sekolahnya juga amat terhad. Di tambah pula lagi dengan syarat kemasukannya masih memerlukan kecemerlangan di dalam akademik. Bagaimana dengan ribuan bakat yang ada di sekolah-sekolah harian! Sistem permainan 7 sebelah, kalah mati, berpusat benar-benar telah mematikan sukan bolasepak di sekolah. Purata mereka dapat bermain hanya 2 kali (jika kalah awal) Pemain pula terpaksa bermain 2 permain sehari, pagi dan petang , menjadikan pelajar tidak mendapat rehat yang cukup dan kualiti permainan sudah pasti akan merosot. Tidak seperti pada masa dahulu, permainan secara "home -away ' dalam jarak masa yang lama, membolehkan pemain mempunyai rehat yang cukup, berlatih setiap hari(selepas tamat setiap kali perlawanan), memberikan pemain-pemain ini pengalaman permainan dan masa latihan yang banyak. Apatah lagi, dengan suasana permainan bolasepak yang sangat aktif pada masa itu. Pertandingan peringkat mukim, daerah, belia, jabatan dan sebagainya memberikan pengalaman dan peluang yang banyak untuk mereka mengasah bakat. Sekarang, apabila semua itu telah tiada lagi, ditambah dengan sistem kalah mati dan perlawanan berpusat, ia benar-benar telah mematikan bolasepak di negara ini.

FAM dan Kementerian harus bertindak lebih pro-aktif dan berfokus untuk mengatasi masalah ini. Jika tidak mutu bolasepak kita akan hanya menjadi bahan lawak di kalangan negara-negara yang seangkatan dengan kita dahulu. Orang lain semakin meningkat maju dengan era profesionalnya, tetapi M alaysia semakin menjunam dan merudum teruk.!

FAM kena akui gagal majukan sukan bola sepakMALAYSIA yang hingga awal 1980-an adalah antara pasukan digeruni dalam arena bola sepak Asia kini ibarat harimau
tanpa taring. Cuba mengaum, tetapi berbunyi kucing. Suatu ketika hanya Korea Selatan menjadi lawan setanding, tetapi
kini Filipina dan Laos pun boleh mengalahkan negara. Prestasi hambar dalam Kejohanan Piala Asia dengan dibolosi 12
gol mengesahkan pasukan negara sudah terlalu tenat. Apakah yang sudah terjadi kepada bola sepak negara.

Kemerosotan mutu pasukan bola sepak negara bukan perkara baru, tetapi mengapakah pencapaian itu terus merudum
seperti yang dipertontonkan dalam Piala Asia?
Ironi, kemerosotan itu bermula apabila Malaysia memperkenalkan liga semi profesional pada 1989. Ketika mula
diperkenalkan, ramai orang berpendapat bahawa dengan unsur profesionalisme, sudah tentu mutu bola sepak negara
akan bertambah baik kerana pemain dibayar untuk bermain.
Ketika pencapaian Malaysia baik pada peringkat antarabangsa, kebanyakan pemain bermain secara sambilan. Mereka
mempunyai pekerjaan lain. Hanya segelintir majikan seperti Jabatan Penjara Malaysia atau bank membantu dengan
mengambil pemain untuk bekerja. Sepatutnya dengan liga yang kemudian berstatus profesionalisme sepenuhnya,
pemain boleh memberi perhatian sepenuhnya terhadap bola sepak. Timbul tanda tanya mengapa mutu bola sepak
merosot?
Ia menunjukkan sistem kita tiada akauntabiliti. Orang diberi gaji cukup tinggi, tetapi tidak menunaikan tanggungjawab.
Seorang setiausaha persatuan bola sepak beberapa tahun lalu (sekarang saya tidak tahu), boleh mendapat gaji
RM7,000 sebulan. Jumlah ini jauh lebih banyak berbanding apa yang biasa dibayar kepada siswazah.
Malah, saya diberitahu pada suatu masa dulu ada pemain bola sepak mendapat hingga RM17,000 sebulan.

Bagaimana
boleh merosot sedangkan zaman dulu pemain tiada satu sen pun. Saya rasa wang merosakkan segala-galanya.
Bagaimanapun ini tidak berlaku di Eropah. Pemain profesional dibayar gaji tinggi dan mereka bermain bersungguhsungguh
hingga minit terakhir untuk kelab dan negara. Malangnya kita tidak melihat keadaan ini dalam pasukan
kebangsaan?

Masyarakat kita sudah nampak sangat korup. Pemain bola sepak jika tidak ada akauntabiliti pun tidak mengapa.
Apabila seseorang dibayar untuk bermain bersungguh-sungguh, tetapi jika tiada kesungguhan tidak mengapa.
Keseluruhan sistem menjadi begitu dan secara umum, sistem penyampaian sangat lemah. Banyak perkara yang tidak
betul berlaku dan tiada siapa dihukum.
Bukan itu saja, kerajaan menambah lagi duit untuk memperbaiki keadaan dan yang untung ialah mereka yang sejak
awal lagi tidak menunjukkan kesungguhan. Mereka bukan saja tidak dihukum, malah mendapat lebih banyak ganjaran.
Keadaan ini bukan hanya dalam sukan, malah bidang lain. Saya sangat bimbang apabila orang kita tidak
memperlihatkan integriti, termasuk sukan seperti bola sepak.
Sering kali pegawai dan jurulatih yang dipilih bukan orang yang sesuai untuk menjalankan tugas. Sama ada mereka
tidak ada kelayakan yang sesuai atau tidak ada minat terhadap kerja. Saya sendiri mempunyai pengalaman begini ketika
menjadi Pengarah Pusat Sukan Universiti Malaya (UM).
Saya memperkenalkan ijazah sains sukan. Saya membuat keputusan, calon yang sesuai untuk kursus itu perlu
mempunyai dua kelayakan.

Pertama, akademik atau Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan kedua, pengalaman
dalam sukan. Pada pendapat saya, jika tiada pengalaman sukan, dia memang tak guna.
Saya hendak melatih orang menjadi atlit dan jurulatih hebat atau sekurang-kurangnya pengurus hebat. Saya diberitahu
oleh Kementerian Pendidikan ketika itu, saya mesti memilih berasaskan keputusan STPM saja. Saya kata apa gunanya?
Saya ambil orang yang tidak dapat membezakan antara bola kriket dan hoki. Akhirnya saya yang kalah dan terpaksa
kembali ke Jabatan Sejarah.
Bukankah dengan sistem pencarian bakat sejak peringkat sekolah rendah sepatutnya memberi kelebihan?

Pada setiap peringkat, kita tidak menjamin supaya setiap ahli sukan berbakat diberi galakan. Jurulatih juga bukan orang
yang benar-benar mempunyai pengetahuan yang sempurna dan apabila cuba memberi nasihat kepada pemain bola sepak atau atlit, memang tak dapat mencapai keputusan yang baik.
Begitu juga dalam olahraga. Pada Sukan Asia di Bangkok 1966, Malaysia menang tujuh pingat emas dan lima
disumbangkan oleh olahraga. Pada 2006 di Doha, hampir tiada atlit mengambil bahagian. Bukan semakin baik, tetapi
merosot. Hanya badminton, antara jenis sukan yang masih baik.
Keseluruhannya masyarakat kita ketika ini lebih mengutamakan hiburan. Ia adalah pengaruh budaya pop Amerika
Syarikat yang sangat kuat bukan saja terhadap Malaysia, malah negara Asia dan Eropah.
Pemain pasukan kebangsaan ketika Piala Asia kelihatan terkial-kial dengan penyerang hampir tidak mengancam
langsung. Ketika menentang Iran, pada suatu ketika analisis menunjukkan Iran melakukan 44 percubaan ke arah gol,
berbanding hanya lima oleh Malaysia. Mengapa boleh jadi begini?
Dalam perlawanan menentang Uzbekistan, saya rasa antara 15 hingga 20 minit awal permainan, pemain Malaysia
hampir tidak dapat menyentuh bola. Berlari ke sana dan ke sini, tetapi tak dapat mengatur permainan menyerang pihak
lawan.

Barang kali kita perlu melihat pada peringkat sekolah kerana peranan guru adalah penting. Pada zaman dulu, guru
memerhatikan kebolehan murid dalam sukan seperti penyerang lagenda negara, Mokhtar Dahari. Dia bermula sebagai
pelari pecut. Guru pasukan bola sepak nampak dia sangat pantas berlari dan jika diambil bermain bola sepak, boleh
menjadikan Victoria Institution lebih kuat.
Saya juga ketika bermain bola sepak peringkat sekolah, pemain di sayap kanan adalah pelari pecut yang kemudian
mewakili Malaysia dalam Sukan Asia 1958. Apabila kami menghantar bola kepadanya, pemain lain tak boleh kejar.
Sekarang sayap kanan dan kiri hampir tiada dalam bola sepak. Kalau ada pun, tidak boleh berlari pantas. Jurulatih tidak
pandai membuat perancangan. Dia tidak tahu orang yang sesuai untuk sesuatu posisi. Apa guna ada penyerang yang
tidak boleh menendang secara berkesan. Banyak perincian yang perlu diberi perhatian, tetapi saya tak nampak mereka
buat begitu sekarang.
Saya tengok pasukan China dan Uzbekistan bukan begitu baik walaupun kedua-dua pasukan menjaringkan lima gol
ketika menentang Malaysia.
Ramai peminat bola sepak sedih melihat pasukan bola sepak negara menjadi pasukan belasahan?

Saya tak faham macam mana kita boleh sampai pada peringkat begini. Jangan lupa pada 1972, Malaysia melayakkan
diri ke Sukan Olimpik Munich dengan mengalahkan Korea Selatan dan sekali lagi pada 1980, kita layak ke Sukan
Olimpik Moscow dengan mengalahkan negara sama.
Apakah yang menyebabkan Malaysia pada peringkat antara 1960-an hingga awal 1980-an mampu menewaskan Korea
Selatan, tetapi negara itu mengecapi nikmat bertarung pada Piala Dunia?
Banyak perubahan berlaku dalam masyarakat. Pertama, sekolah boleh dikatakan mengabaikan sukan. Bukan seperti
dulu. Misalnya saya mendapati guru yang menjaga sukan semakin lemah. Bukan orang yang benar-benar
berpengetahuan mengenai sukan. Bukan hanya pengetahuan, tetapi ada keghairahan. Sekarang tidak ada.

Saya tahu ada satu atau dua sekolah di Petaling Jaya pernah menugaskan guru wanita menguruskan pasukan bola
sepak. Saya rasa itu tidak boleh. Saya bukan sengaja memperkecilkan kebolehan wanita, tetapi saya rasa wanita di
Malaysia memang tiada pengalaman luas dalam bola sepak.
Apabila mereka keluar dari sekolah, pendedahan mereka kepada cara bermain bola sepak amat kurang. Ketika saya
menjadi guru, saya dengan inisiatif sendiri menghadiri kursus bola sepak dan mengambil peperiksaan dalam kursus itu
untuk menjadi jurulatih. Saya pergi ke sekolah antara jam 2.30 hingga 6.30 petang setiap hari untuk melatih murid dalam
olahraga dan kemudian bola sepak. Ia bukan kerana arahan pengetua, saya sendiri lakukan.
Bukankah penubuhan sekolah sukan dan tidak lama dulu, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mempunyai akademi
bola sepak di setiap negeri, tetapi habuk pun tidak nampak?
Tiada kerjasama ibu bapa. Mereka lebih percaya peperiksaan berbanding sukan. Saya pernah berjumpa bekas jurulatih
kebangsaan, M Karathu yang pernah mengendalikan akademi bola sepak. Dia beritahu ibu bapa tak faham mengapa
anak mereka mesti masuk sekolah macam itu. Masa depan tidak terjamin, sedangkan kalau jika mendapat 7A atau 8A
dalam peperiksaan, masa depan dianggap cerah. Itu tak betul!
Apabila Kementerian Pelajaran mencadangkan untuk membatalkan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah
(UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR), siapa yang protes? Ibu bapa! Mereka tak faham jika anak mereka lulus dengan banyak A, itu bukan bererti masa depan terjamin. Tidak ada sebab mengapa murid tidak boleh mencapai
kecemerlangan dalam sukan dan pada masa sama, boleh lulus peperiksaan dengan baik.
FAM dikritik dengan keras. Ramai rakyat Malaysia marah FAM. Adakah kemarahan ini wajar?

FAM diberi banyak sokongan. Kalau pasukan kebangsaan gagal setahun dua, FAM patut mengambil tindakan drastik
untuk mengubah keadaan, tetapi ia tidak berlaku. Sepanjang liga semi profesional diperkenalkan hingga sekarang, lebih
kurang 18 tahun tiada kemajuan memberangsangkan. Mengapa? Sudah tentu FAM terpaksa mengaku gagal. Kalau
gagal selepas dua tiga tahun dan mengambil tindakan tegas untuk mengubah keadaan itu, kita boleh bersimpati, tetapi
ia terlalu lama.
Bukan tak cukup sokongan daripada sektor swasta, malah kerajaan baru saja memberi peruntukan RM12 juta kepada
FAM. FAM mesti mengaku gagal dan memberi penjelasan berhubung kegagalan itu.
Mengapa FAM kelihatan seperti tidak mahu bertanggungjawab terhadap kegagalan pasukan bola sepak negara?
Saya rasa FAM tak serius dan tidak mengambil berat mengenai bola sepak. Sama ada FAM mempunyai pegawai yang
langsung tak faham mengenai bola sepak atau mempunyai pegawai yang terlampau bersikap selesa hingga tak perlu
memberi penjelasan mengapa pasukan bola sepak gagal. Di negara kita, sering kali orang yang tak menjalankan tugas
dengan baik tak dipaksa, sama ada berhenti atau dihukum.
FAM memberi alasan bahawa pemain yang dipilih mewakili negara adalah bakat yang ada daripada pasukan negeri?
Saya tak setuju! Kalau diberi peluang untuk melihat pemain lain daripada yang dipilih oleh FAM, saya dapat mencari
bakat untuk diasuh. Macam saya katakan, kalau saya memilih sayap kanan atau kiri, saya akan memilih pemain yang
pantas, tetapi saya tak nampak mereka buat begitu.
Akhirnya bahagian penyerang lemah dan tidak dapat menembusi pertahanan lawan. Pemain tengah pada pandangan
saya sepatutnya adalah pemain yang sangat kreatif dan boleh menggelecek. Kalau tak menggelecek, dia tak boleh tarik
bahagian pertahanan pihak lawan keluar dari posisi mereka.
Apakah yang FAM sepatut lakukan?
FAM patut memilih orang yang lebih serius, berpengetahuan dan berpengalaman. FAM ada peluang melakukannya.

FAM pernah mengiklankan untuk jawatan Setiausaha Agung. Selepas temu duga dan disenarai pendek, orang yang
dipilih adalah orang FAM sendiri. Saya rasa itu bukan cara paling baik. Tak nampak ada kesungguhan.
Pasukan kebangsaan sekarang dikuasai pemain Melayu. Hanya ada seorang pemain India. Keadaan ini jauh berbeza
ketika era kecemerlangan negara yang komposisi pemain berbilang kaum. Adakah ia memberi kesan?
Saya rasa tidak. Saya tak tahu apakah sebab orang Cina sudah berhenti bermain bola sepak. Dulu ada banyak
pasukan bola sepak Cina. Di Ipoh saja ada tiga pasukan. Seperti yang saya katakan tadi, banyak perubahan berlaku
dalam masyarakat yang tidak menolong menaikkan mutu bola sepak negara.
Golongan muda lebih sukakan hiburan dan bola sepak bukan mudah. Jangan ingat sesiapa saja boleh memahami bola
sepak. Kita mesti mengkaji perkembangan bola sepak seperti cara permainan sebelum dan selepas Perang Dunia
Kedua serta sekarang. Saya tak setuju andaian bahawa pendekatan bola sepak sekarang paling baik.

Saya rasa kita perlu melihat seperti peringkat Piala Dunia. Saya berpendapat bahawa pasukan paling baik dalam
sejarah ialah Brazil pada 1970. Pasukan itu hampir sempurna. Sesiapa saja yang menjadi jurulatih mesti cuba meneliti
cara mereka bermain ketika itu. Saya masih ingat pada Piala Dunia 1962, Pele cedera menyebabkan Brazil bimbang.
Bagaimanapun, mereka ada sayap kanan, Garincha, yang dengan sendiri memenangi Piala Dunia untuk Brazil. Begitu
juga Maradona yang dengan sendiri melakukan begitu untuk Argentina.
Pemain begitu yang benar-benar berkebolehan sekarang tak ada. Saya salahkan jurulatih yang tidak menggalakkan
permainan individu, mereka selalu kata bola sepak adalah permainan pasukan. Saya rasa bukan begitu mudah. Kalau
ada pemain bintang, pasukan itu ada kelebihan. Kalau ada pemain luar biasa, jangan campur tangan.
Jurulatih mesti sentiasa berbincang mengenai perkara ini dan tak boleh mengandaikan mereka tahu semuanya. Kalau
mereka bereksperimen dengan idea dan pasukan gagal, dia mesti sanggup mengubah pendekatannya. Kita tak boleh
pilih orang sebegini sebagai jurulatih kerana dulu, dia adalah pemain yang baik atau kononnya dia jurulatih yang baik.

Konon tak cukup, dia mesti buktikan dia berkebolehan. Jika tidak, dia mesti ditukar. Pada peringkat negeri selalunya
apabila Menteri Besar bertukar, pengurus dan jurulatih pun bertukar. Apa kaitan Menteri Besar dengan mutu bola sepak.
Kita harus berdepan dengan hakikat bahawa kita bukan bersungguh-sungguh mahu pasukan kita maju.

Saya masih ingat ketika Hatem Soussi melatih pasukan kebangsaan, saya diberitahu bahawa dia adalah jurulatih yang
sangat serius dan sentiasa mahukan standard yang tinggi daripada pemain. Apabila dia menggugurkan seorang dua
pemain, mereka pergi ke `atas’ dan pemain yang digugurkan dipilih semula.
Kalau itu berlaku, macam mana pasukan boleh maju. Jawatankuasa jangan campur tangan dengan keputusan jurulatih.
Jurulatih adalah orang yang berpengetahuan dan kalau tak boleh melakukan tugasnya, kita tukar, tetapi jangan campur
tangan.

UPSR: Kelantan catat keputusan cemerlang

KOTA BHARU - Kelantan mencatat keputusan cemerlang dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini dengan 69.03 peratus merangkumi 25,369 calon dan ia meningkat sebanyak 2.25 peratus atau seramai 529 calon berbanding tahun lalu.

Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Kelantan, Mohd Ghazali Ab Rahman, berkata, seramai 37,557 calon tahun lalu mengambil ujian itu di mana 66.78 peratus (24,840 calon) telah lulus.

“Seramai 37,025 mendaf-tar untuk menduduki UPSR 2009 berbanding tahun lalu seramai 37,557 calon.

“Bagi bilangan calon yang menduduki UPSR, seramai 36,752 calon berbanding dengan tahun lalu seramai 37,199 calon dengan 66 calon istimewa mengambil UPSR tahun ini,” katanya pada majlis Pengumuman Keputusan UPSR 2009 Peringkat Kelantan.

Beliau berkata, dari segi peratus kelulusan, gred purata negeri, peratus kecemerlangan calon yang mendapat 5A dan 7A dan prestasi beberapa mata pelajaran juga turut meningkat.

Menurutnya, pencapaian gred purata negeri (GPN) adalah yang tertinggi bagi tempoh enam tahun iaitu 2.25 berbanding 2.32 tahun lalu, iaitu meningkat sebanyak 0.07 peratus dan ia mengatasi gred purata kebangsaan.

Katanya, calon yang mendapat 5A dan 7A meningkat sebanyak 1,015 orang kepada 5,259 orang atau 14.31 peratus berbanding 4,244 orang tahun lalu atau 11.41 peratus, juga mencatat peratus kecemerlangan tertinggi dalam tempoh enam tahun.

Sementara itu, Ghazali juga turut mengulas mengenai kerugian yang ditanggung oleh JPN akibat banjir.

Katanya, setakat ini pihaknya telah membuat tafsiran secara kasar dan menganggarkan kerosakan yang dialami terutama kerusi dan meja di sekolah sebanyak RM600,00.

“Laporan mengenai kerosakan telah diserahkan kepada Kementerian Pelajaran Malaysia untuk tindakan lanjut.

“Pihak JPN Kelantan menjangkakan semua kerosakan yang dialami oleh sekolah-sekolah terlibat ditangani sebelum sesi persekolahan 2010,” katanya selepas Pengumuman keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2009, di jabatan berkenaan di sini, semalam.

Beliau berkata, kerosakan akibat banjir tersebut dialami di Tumpat seperti Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Beluru, SK Simpangan dan SK Telok Jering.

Selain Tumpat, katanya, beberapa sekolah di daerah Pasir Mas yang terlibat dengan banjir seperti SK Rantau Panjang, SMK Rantau Panjang dan SK Tok Deh, namun jumlah kerosakan mengalami sedikit berkurangan.

Katanya, pihaknya mengharapkan pada hari pertama persekolahan sesi pengajian 2010 Januari tahun hadapan, kerugian semasa banjir dapat diatasi, sekali gus memberi keselesaan kepada pelajar di negeri ni.

Majlis memperkenalkan pemain 2010

Majlis memperkenalkan pemain baru skuaD bola sepak kelantan 2010 akan diadakan seperti berikut :

hari :sabtu, 21hb nov
Mas :jam- 12pm
Tempat : di Dewan bangkuasi,
KELANTAN TRADE CENTRE,opposite Stadium Sultan Muhd iv

Jemputan bertemu skuad red warriors 2010
indra- farhan-ikmal rizal-syed adney-piya
adlan-subra-daudsu-

Serta jamuan laksa utk penyokong..
semua Dijemput harir bagi memeriahkan lagi majlis..

Irfan tekad julang Terengganu musim depan


KUALA LUMPUR - Selepas memberi sentuhan yang cemerlang bersama Perlis hingga menjadi naib juara Liga Super dan mara ke separuh akhir Piala FA serta Piala Malaysia, Irfan Bakti Abu Salim bertekad mahu melakukan yang lebih baik dengan pasukan Terengganu musim depan.

Menurutnya, misi tersebut tidak mustahil untuk dilakukan memandangkan Terengganu adalah sebuah pasukan yang mantap selepas mara ke saingan separuh akhir Piala Malaysia musim ini.

"Saya tidak akan melakukan perubahan besar terhadap pasukan Terengganu kerana rata-rata pemain sedia ada mampu untuk membawa pasukan ini pergi lebih jauh," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, kelmarin.

Jelasnya, kebanyakan pemain yang sedia ada akan dikekalkan dan beberapa muka baru bakal diserap untuk memperkasakan lagi pasukan tersebut.

"Semua jurulatih mahukan kejayaan dan membantu pasukan yang dibimbing lebih baik dari musim sebelumnya.

"Begitu juga dengan saya, jika Terengganu berada di tangga keenam musim ini, saya akan cuba untuk membawa mereka berada kedudukan tiga terbaik dalam Liga Super musim depan," katanya.

Kata Irfan, dalam saingan Piala FA pula, dia mahu Terengganu melangkah lebih jauh berbanding suku akhir dan mara ke saingan akhir Piala Malaysia.

"Setakat ini saya telah membawa bekas penyerang Perlis, Mohd. Firdaus Fauzi untuk bersama-sama menyertai pasukan Terengganu dan kebetulan pasukan baru saya ini kurang kuat di posisi tersebut.

"Ia sedikit sebanyak akan mengurangkan beban penyerang utama pasukan ini, Abdul Manaf Mamat," kata Irfan yang sudah mencapai persefahaman dengan pasukan barunya itu.

Pengurus pasukan Terengganu, Sheikh Tajudin Sheikh Yusoff turut mengesahkan perkara itu dan berkata Irfan akan menggantikan Ken Worden yang tidak disambung kontrak musim depan.

Irfan turut menambah, selain Firdaus, mungkin ada seorang dua lagi pemain baru akan menyertai pasukan Terengganu tetapi dia perlu membincangkan perkara tersebut dengan pihak pengurusan terlebih dahulu.

"Mungkin saya akan membawa masuk pemain pertahanan Kuala Muda Naza, Mohd. Helmi Remeli tetapi ia masih belum disahkan lagi.

Sebelum ini Terengganu telah menggugurkan beberapa pemain termasuk penjaring terbanyak mereka, Azlan Ismail.

Malaysia bakal diturunkan 'pangkat'


KUALA LUMPUR - Kesan buruk lebih besar menanti Malaysia ekoran pencapaian tercorot tanpa mata anak buah K. Rajagobal dalam aksi Kumpulan C Kelayakan Piala Asia 2011 yang turut hampir menutup pintunya ke pusingan akhir di Qatar.

Selepas dikalahkan Uzbekistan 3-1 di Stadium Nasional, Bukit Jalil, kelmarin, ada kemungkinan skuad negara akan diturunkan pangkat ke persaingan bahagian dua, Gabungan Bola Sepak Asia (AFC) - Piala Cabaran dengan menentang 'negara membangun dalam sukan itu'.

Namun di sebalik kena bermain dengan Myanmar, Kemboja, Laos, Brunei, Tajikistan, Turkmenistan atau Pakistan, peluang Malaysia lebih cerah untuk layak ke pusingan akhir Piala Asia 2014 jika menjuarai Piala Cabaran seperti mana yang dicapai India dan mara secara automatik serta tidak perlu menyertai Kumpulan C.

Jika dibandingkan dengan pencapaian kelima-lima kumpulan kelayakan, Malaysia dan Hong Kong yang masing-masing dibolosi sembilan dan 13 gol, pasti akan dikenakan hukuman atas prestasi hambar itu selaku dua pasukan tercorot.

Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad mengakui betapa kemungkinan itu bakal menanti skuad negara tetapi akur dengan keputusan itu memandangkan majoriti pemain yang beraksi adalah di bawah 23 tahun dalam mengharungi baki Kelayakan Piala Asia ini.

"Ya, saya menyedari kemungkinan Malaysia diturunkan ke Piala Cabaran AFC beberapa tahun lagi ekoran pencapaian dalam kelayakan itu tetapi kita perlu bersikap realistik dengan pemain yang dimiliki jurulatih negara dan sasaran kami sebenarnya hanyalah mahu meningkat daripada Sukan SEA terlebih dulu.

"Sebuah pasukan yang muda seperti itu, masih memerlukan masa untuk menghasilkan sesuatu dan biarlah mereka meningkat satu persatu khususnya bermula dengan Sukan SEA (di Laos, bulan depan)," katanya kepada Utusan Malaysia, semalam.

Rajagobal hanya membariskan tonggak senior - Amri Yahyah dan Norhafiz Zamani Misbah dengan skuad bawah 23 yang turut ditewaskan Uzbekistan 3-1 di Tashkent, Sabtu lalu di mana sebelum ini skuad senior bimbingan bekas jurulatih bola sepak negara, B. Sathianathan dibelasah Emiriyah Arab Bersatu (UAE) 5-0, Januari lalu.

Namun aksi kelmarin ternyata memaparkan kegigihan barisan muda negara antaranya Baddrol Bakhtiar, Safiq Rahim, Farizal Marlias, S. Kunanlan dan Ahmad Shakir Ali dalam menyaingi lawan Asia Tengah yang memiliki kelebihan pada fizikal pemain, ranking dan rekod pencapaian mara ke suku akhir Piala Asia 2007.

Azzuddin turut menyangkal andaian bahawa FAM tidak serius dalam menghadapi Kelayakan Piala Asia 2011 apabila mempertaruhkan pemain yang kurang berpengalaman di peringkat antarabangsa sebaliknya mempertahankan pemilihan mereka yang diputuskan Rajagobal.

"Biarlah kita menerima hakikat bahawa pasukan kita masih lemah sambil tidak boleh terlalu cepat memandang ke depan. Sesuatu kejayaan yang besar tidak akan datang dalam tempoh semalaman.

"Mungkin kita boleh mengimport pemain dan memberikan kerakyatan kepada mereka jika terlalu mahukan kejayaan segera tetapi saya lebih percaya, biarlah orang Malaysia yang membawakan kejayaan pasukan Malaysia," katanya.

Selain layak automatik selaku tuan rumah pusingan akhir Piala Asia 2007 bersama Indonesia, Vietnam dan Thailand, Malaysia hanya pernah melakukannya secara merit menerusi pusingan kelayakan pada 1976 dan 1980.

JOHN Terry, Steven Gerrard dan Cesc Fabregas adalah antara 21 pemain Liga Perdana Inggeris (EPL) yang menurunkan tandatangan dan melekapkan lilitan lengan ketua pasukan masing-masing di bingkai berkaca yang dijual secara lelongan menerusi internet.

Lelongan koleksi barangan sukan yang diadakan semalam bertujuan mengutip dana bagi dua tujuan - pertubuhan amal kebangsaan Yayasan Willow dan Yayasan Steve Bernard.

Yayasan Willow, yang ditubuhkan oleh bekas penjaga gol Arsenal, Bob Wilson dan isterinya Megs, menganjurkan hari-hari istimewa buat pesakit kronik berusia antara 16 dan 40 tahun di seluruh Britain.

Baru-baru ini ia menganjurkan pertemuan dengan pemain bola sepak dan bintang pop seperti McFly serta mengadakan kunjungan ke opera selain satu sesi memandu bersama bekas bintang Formula Satu, Damon Hill.

Wilson berkata: "Lilitan lengan ketua pasukan ini satu barangan yang benar-benar menarik dan saya pasti mana-mana peminat bola sepak pasti teruja untuk memilikinya.

"Membeli hanya satu lilitan lengan dalam lelongan ini bukan sekadar satu pembelian fantastik barangan peringatan sukan tapi akan membawa makna buat mereka yang mendapat faedah daripadanya menerusi hari istimewa yang dianjurkan buat mereka."

Yayasan Steve Bernard menyokong projek sukan sebagai memperingati Steve yang gilakan sukan, yang meninggal dunia dalam satu kemalangan kereta berdekatan Chichester pada November 2005, ketika berusia 18 tahun.

Selepas kematiannya, keluarganya menubuhkan yayasan itu untuk mengumpul wang bagi projek sukan di kawasan Bournemouth selain di luar negara.

Tony Bernard, pengarah Yayasan Steve Bernard berkata: "Kami berbangga bekerjasama dengan Yayasan Willow dalam lelongan koleksi barangan yang fantastik ini. Barangan unik ini akan membantu kehidupan beberapa insan istimewa."

Lilitan lengan itu ditandatangani oleh pemain itu sendiri dan kebanyakannya pernah digunakan, malah ada tanda-tanda seperti ia digunakan. Ia dihiasi di dalam satu bingkai kaca di samping gambar pemain terbabit sedang beraksi.

Lelongan secara 'online' itu akan berlangsung selama 10 hari, bermula semalam dan berakhir pada 22 November ini, dengan semua keuntungan dibahagi sama rata antara kedua badan kebajikan itu. Semua lilitan lengan itu boleh dilihat menerusi laman web www.willowfoundation.org.uk/captainsarmbands.

Hingga kini, Yayasan Willow sudah menganjurkan lebih 5,000 hari istimewa buat pesakit kanser, cystic fibrosis, penyakit motor neurone dan distrofi otot.

Tahun ini - ulang tahun ke-10 yayasan itu - ia akan menganjurkan 1,500 hari istimewa, berbanding hanya 17 pada tahun pertamanya.

Yayasan Steve Bernard pula menyokong lebih 40 projek dalam 16 jenis sukan dan empat benua sejak penubuhannya pada Februari 2006.

Projek itu termasuk kerja-kerja dengan sebuah pasukan bola sepak kurang upaya hingga projek pedalaman di Kenya, Uganda dan Thailand.

'Saya sengaja sentuh'


SAINT-DENIS - "Saya memang sengaja sentuh bola itu."

Demikian pengakuan penyerang Perancis, Thierry Henry selepas dia berjaya membantu pasukannya mara ke pusingan akhir Piala Dunia 2010 kelmarin.

Pada perlawanan playoff kedua itu, Perancis seri 1-1 dengan Ireland, namun memperoleh kelebihan mara ke pusingan akhir di Afrika Selatan tahun depan dengan agregat 2-1.

Begitupun, kejayaan Perancis itu mencetuskan kontroversi apabila Henry didakwa sengaja menyentuh bola dengan tangannya sebelum melakukan hantaran kepada William Gallas.

Gallas yang tidak dikawal ketika itu kemudiannya bijak melakukan tandukan untuk gol penyamaan Perancis pada minit ke-103, sekali gus mela- yakkan juara dunia 1998 itu ke pusi- ngan akhir tahun depan.

Sebelum itu, Robbie Keane mele- takkan Ireland di hadapan pada minit ke-33.

Namun, selepas perlawanan berakhir, Henry mendedahkan bahawa pengadil perlawanan dari Sweden, Martin Hansson adalah punca utama kekalahan Ireland.

"Saya akan bercakap jujur dan memang saya ada menyentuh bola itu. Namun, saya bukanlah pengadil," ujar Henry.

"Saya hanya bermain dan pengadil pula tetap teruskan perlawanan. Jadi, persoalan ini perlu anda ajukan kepadanya (Hansson)."

Perancis yang menang 1-0 pada perlawanan pertama Sabtu lalu akan beraksi di Piala Dunia buat kali keempat berturut-turut.

"Kami melalui kesukaran selama dua tahun dan kami juga berdepan pelbagai masalah dengan media dan peminat-peminat kami.

"Ia mungkin lebih baik andai kami layak dengan keputusan yang adil tetapi seperti yang saya katakan, saya bukanlah pengadil," tambah Henry. - AP

Thursday, November 19, 2009

Kisah Tarik Kereta Dan Bank Menindas Peminjam

Berita pagi tadi memberitahu bahawa Hire Purchase Act (HP Act) akan dikaji semula kerana Akta yang ada sekarang ini memberikan ruang yang cukup banyak kepada pihak bank untuk menindas peminjam yang gagal membayar balik pinjaman mereka. Antara cas (charge) yang disebut ialah upah tarik, cas (charge) storage (penyimpanan) dan satu lagi, saya terlupa.

Yang tidak disebut ialah cas guaman, duit kopi dan segala kesukaran dan tekanan secara fizikal dan emosi yang diterima oleh peminjam.

Sudah terlalu lama peminjam ditindas, undang-undang tidak memihak kepada mereka sedangkan merekalah yang patut mendapat pembelaan dan jika tiada peminjam maka tiada juga bank…….sepatutnya benda ini dah lama diambil perhatian oleh pihak berwajib.

Namun kata pepatah orang putih” better late than never”. Jadi saya sebagai seorang peminjam amat mengalu-alukan langkah-langkah baru ini dan diharap pekerja bank, bank Negara dan orang ramai sama-sama memikul tanggungjawab bagi merealisasikan perubahan ini.

Bagi mereka yang pernah melalui waktu-waktu perit dan tak mampu membayar ansuran pinjaman, tentu faham sangat tekanan yang diberi.

Selain dari kenderaan akan ditarik bila-bila masa selepas 3 bulan 21 hari, ada pekerja bank yang makan duit kopi dari tukang tarik – selain dari membekalkan maklumat peminjam, pegawai bank ini bersekongkol dengan penarik kereta untuk habuan dengan :-
Stop payment – tidak membenarkan bayaran dibuat jika penarik kereta inform yg kenderaan yang lewat membayar telah dijumpai.
Surat RO hanya di fax atau e-mail kepada penarik kereta bila kereta telah dijumpai – bererti peminjam tak tahu pun RO (Repossessing Order) telah dikeluarkan dan jika sudah dikeluarkan kekadang bukan kepada penarik kereta itu tapi kepada penarik kereta yang lain.
Kadang-kadang peminjam berjanji dengan bank akan membayar pada contoh: 5/11/09 tapi kenderaan ditarik pada 4/11/09 dan peminjam terpaksa melunaskan bayaran tambahan sedangkan jika bank tetap pada janjinya peminjam memang dapat melunaskan mungkin lebih dari yang tertunggak.
Kenderaan yang ditarik digunapakai oleh penarik kereta sebelum dan ada waktu kenderaan yang ditarik hilang langsung tidak diserah kepada bank. Dalam bahasa “mereka” ini dipanggil “duri”, silap haribulan terlepas jual ke Thailand.
Bank hantar surat saman biarpun menerima bayaran (kes macam ni biasanya untuk kes bayaran yang tertunggak contoh:peminjam memang ada tunggakan tapi masih membayar contoh hutang 3 bayar 1 atau 2, jadi memang ada tertunggak dan pihak bank pulak sewenang-wenangnya hantar surat saman kat peminjam sedangkan bank masih menerima bayaran – dan cas tetap peminjam yang kena bayar.
Ada 1 kes terbaharu kat tangan saya sekarang ni ialah, bulan 9 bank 1 surat lawyer NOD (Notice of Demand) dikeluarkan oleh satu firma guaman dan pada bulan 10 satu surat lagi oleh firma guaman yang lain. So macamana ni?
Bila kenderaan dah ditarik dan katalah peminjam tak mampu nak tebus balik, kenderaan ini akan dilelong dan sekiranya harga lelong kurang dari hutang, maka pihak bank akan mengambil tindakan sivil kepada peminjam.
Kesian kepada peminjam, sudah jatuh ditimpa tangga, dihempap dek pasu bunga lalu dilanggar oleh lori trailer… Lihatlah betapa zalimnya system pentadbiran yang ada di Negaraku yang tercinta ini yang Islam itu agama rasminya.

Penindasan yang halus tanpa disedari.

Bagi para peminjam pula, ketahuilah hak-hak sebagai peminjam dan amil tahu sikit pekara-pekara seperti undang-undang tarik kereta. Kalau ikut undang-undang, kereta dalam kawasan tertutup contoh: porch - mereka tak boleh tarik . Tapi mereka buat apa? Nak tahu? Baca terus...

Kereta dalam Porch

Mereka akan “ambush” i.e mereka tunggu sejak subuh-subuh dan bila orang dirumah bukak pintu pagar untuk hantar anak ke sekolah atau keluar pergi kerja mereka akan masuk dan paksa kita serah kunci;

Kalau orang tak de rumah, mereka akan angkat pagar, keluarkan kereta dan ambil gambar (kononnya ambik kat luar rumah)

Kereta kat Public Parking

Mereka boleh tarik tapi hanya waktu pejabat dan pada hari bekerja sahaja.

Oh, lupa 2 pekara penting :-
Penarik kereta ada kad kuasa dan seharusnya mereka hanya bekerja untuk institusi kewangan tersebut sahaja dan bukan kad kuasa dari CIMB tapi tarik kereta PBB.
Kereta yang ditarik kena buat report polis dan kalau tak silap kena report sebelum ambik tapi sekarang mereka juga boleh buat report kat mana-mana balai dengan alasan diluar kawasan (polis pun ada masukk…)
Saya harap dengan pengistiharan akta sewa beli ini, mereka juga akan menilai semula pekara-pekara yang disebutkan disini.

Fokus bank nak dapatkan balik pinjaman yang diberi jadi carilah jalan bagaimana bank tak rugi dan pelanggan tak menjadi mangsa.

Waspada gelombang kedua


DABONG – Jawatankuasa bencana negeri bersedia menghadapi kemungkinan gelombang banjir kali kedua yang dijangkakan dalam masa terdekat ini.

Pengerusi Jawatankuasa Bencana Negeri Kelantan, Datuk Aiseri Alias berkata, pihaknya bersedia menghadapi kemungkinan banjir kali kedua dengan pelbagai kelengkapan termasuk logistik yang lebih lengkap berbanding tahun sebelumnya.

Menurutnya, keseluruhan terdapat 3,200 jentera penggerak jawatankuasa di peringkat negeri dan daerah yang bersiap sedia untuk menghadapi situasi gelombang banjir kedua ini.

“Kami bersiap sedia sepenuhnya untuk menghadapi kemungkinan gelombang banjir kali kedua ini dengan kelengkapan jentera jawatankuasa dan logistik yang lebih banyak.

“1,688 daripada jumlah jentera terlibat adakan anggota berunifom termasuk polis, bomba dan Jabatan Pertahanan Awam,” katanya ketika melawat lokasi penanda aras banjir di Sungai Galas dekat sini semalam.

Sementara itu, mengulas mengenai kemalangan jiwa yang berlaku pada musim tengkujuh beliau mengingatkan agar ibu bapa sentiasa memastikan anak mereka tidak bermain di lokasi yang berisiko.

“Terdapat kes kemalangan jiwa yang berlaku bukan disebabkan oleh banjir tetapi lebih kepada faktor kecuaian dan ini boleh dielakkan dengan pemantauan ibu bapa terhadap anak-anak mereka.

“Orang ramai juga perlu bersiap sedia untuk menghadapi gelombang kedua ini dengan mempersiapkan segala harta benda dan dokumen penting mereka untuk disimpan di tempat yang selamat bagi memudahkan urusan pemindahan jika berlaku banjir mendadak,” katanya.

Katanya, untuk itu semua agensi terlibat juga disarankan sentiasa memberi peringatan kepada orang ramai dan bersiap sedia untuk menghadapi pelbagai kemungkinan.

Pembelian membazir Chelsea


SEJAK bilionair Russia, Roman Abramovich bertapak di Stamford Bridge lima tahun lalu, beliau berbelanja besar untuk mendapatkan beberapa pemain.

Namun, terdapat beberapa pembelian yang dianggap merugikan. Ikuti senarai pembelian tidak menjadi yang dilakukan Abramovich.

Hernan Crespo
PEMAIN Argentina ini berusaha mengekalkan reputasinya sebagai penyerang bahaya sama seperti ketika dia berada di Itali. Ketibaan Crespo dengan bayaran STG16.8 juta (RM97 juta) pada 2003 memberi isyarat terhadap hasrat besar Abramovich. Tapi Crespo gagal menyesuaikan diri dan selepas beberapa kali dipinjamkan, dia dilepaskan pada musim panas.

Juan Veron
DIA dianggap pembelian paling ganjil. Veron adalah kegagalan sangat besar di Manchester United tapi Blues memberinya peluang kedua dengan bayaran STG15 juta (RM86.9 juta) menerusi perjanjian dilakukan pada 2003. Tidak seorang pun terkejut apabila pemain tengah itu sekali lagi gagal dan akhirnya dia meninggalkan kelab itu secara percuma.

Damien Duff
RAMAI pemerhati terkejut apabila Chelsea membayar STG17 juta (RM98.5 juta) kepada Blackburn untuk mendapatkan khidmat Duff pada 2003 tapi pada mulanya dia dilihat bernilai sebagai pemain sayap yang bermain di posisi berbeza dengan Arjen Robben. Kecederaan menghalang pemain Ireland itu berkembang dan tiga tahun selepas dia tiba di situ, skuad Blues menghantarnya ke Newcastle dengan dijual pada harga STG5 juta (RM28.9 juta).

Adrian Mutu
CHELSEA membelanjakan STG15.8 juta (RM91.6 juta) untuk mendapatkan khidmat Mutu pada 2003 tapi dia dipecat kerana mengambil kokain setahun kemudian. Skuad The Blues membenarkan penyerang itu meninggalkan kelab dengan percuma, kemudian Juventus mendapatkannya selepas dia tamat penggantungan selama tujuh bulan. Bagaimanapun, dia diarah membayar kepada Chelsea STG13 juta (RM75 juta) sebagai ganti rugi.

Shaun Wright-Phillips
WRIGHT-Phillips sepatutnya memberi jawapan kepada Chelsea yang sedang mengintai pemain sayap kanan walaupun berlaku kejutan apabila dia dibeli dengan harga STG21 juta (RM121.7 juta). Namun, Jose Mourinho dan Avram Grant kemudian gagal mencari tempat untuknya diletakkan dalam kesebelasan utama. Justeru, tidak hairanlah apabila Phil Scolari membiarkan dia pergi meskipun mereka kerugian STG12 juta (RM69.5 juta).

Andriy Shevchenko
MENYERTAI Chelsea dengan rekod termahal British bernilai STG30 juta (RM173.9 juta) ketika itu pada 2006, Shevchenko dianggap kegagalan terbesar dalam sejarah permainan bola sepak. Selepas dua tahun menghadapi kesukaran, Sheva meninggalkan kelab itu dan pelaburan ke atasnya dianggap tidak berbaloi.

Tindakan KAFA waJaR

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

KELAB Penyokong Bola Sepak Kelantan bersetuju dengan keputusan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) untuk tidak mahu mengemukakan rayuan terhadap denda RM50,000 yang dikenakan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berhubung insiden pada perlawanan akhir Piala Malaysia di Stadium Nasional, Bukit Jalil, 7 November lalu.

Setiausahanya, Harun Ali berkata, keputusan yang dibuat Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa adalah wajar bagi mengelakkan dilabel sebagai pasukan yang sentiasa meraih simpati.

Sebaliknya menurut beliau, tindakan FAM itu seakan-akan mahu membunuh masa depan bola sepak Kelantan.

Jelasnya, FAM perlu sedar, sebahagian sumber pendapatan musim ini datang daripada peminat bola sepak Kelantan kerana mereka sentiasa membanjiri stadium menyaksikan perlawanan yang melibatkan pasukan mereka.

"Kelab penyokong sentiasa berdiri di belakang Presiden KAFA dalam menghadapi apa jua situasi termasuk mencari dana melalui tabung derma 'RM1, Satu KAFA' bagi melunaskan denda yang dikenakan FAM," katanya ketika dihubungi semalam.

Kosmo! semalam melaporkan Annuar memutuskan untuk tidak merayu terhadap denda RM50,000 yang dikenakan FAM berhubung insiden pada perlawanan 7 November lalu.

Sementara itu, Timbalan Presiden Kelab Bola Sepak Siber Kelantan (Kelate.Net), Nik Mohd. Sallehuddin Nik Abdul Razak pula berkata, beliau bersama ahli kelab sentiasa menyokong keputusan yang dibuat oleh Presiden KAFA.

Menurutnya, beliau percaya keputusan untuk tidak mengemukakan rayuan kali ini berkait rapat dalam usaha Annuar untuk mengembalikan maruah bola sepak Kelantan terutama maruah para penyokong Kelantan.

"Apa yang berlaku di Bukit Jalil secara jelas dan nyata bukan di bawah tanggungjawab KAFA kerana perlawanan tersebut dianjurkan oleh FAM dan FAM menerima keuntungan yang banyak daripada perlawanan tersebut.

"Mereka (FAM) perlu mengakui apa yang berlaku di sana tempoh hari adalah berikutan kelemahan kawalan keselamatan dan mengapa KAFA yang terpaksa menanggung akibatnya," katanya.

Nik Mohd. Sallehuddin menambah, selain sikap segelintir penyokong yang kurang beradab dan, sikap FAM yang kurang profesional menjadikan Annuar tawar hati untuk merayu.

MalayIsia GuLung Tikar


Harapan Malaysia untuk layak ke Piala Asia 2011 tidak kesampaian apabila tumpas 1-3 kepada Uzbekistan di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam.

Anak didik K Rajagobal turun dengan semangat berbeza berbanding aksi skuad yang dipamerkan 2007 apabila berjaya menghadirkan tekanan kepada pasukan lawan.

Dengan kemenangan itu, pasukan Asia Tengah itu layak ke pusingan akhir di Qatar.

Malaysia jelas merindui sentuhan penyudah Mohd Zaquan Adha Abdul Razak yang terlepas perlawanan itu selepas mengutip kad kuning kedua.

Beberapa peluang yang terhidang tidak dapat disempurnakan gandingan yang dipertaruhkan, Ahmad Fakri Saarani dan Noirshahrul Idlan Talaha dalam aksi padang licin.

Keampuhan benteng pertahanan negara hanya bertahan pada minit ke-31 apabila pasukan pelawat membuka tirai menerusi Anvar Gafurov.

Uzbekistan menggunakan kelebihan fizikal untuk menanduk masuk bola sepakan sulung bagi gol pembukaan.

Keputusan 1-0 kekal sehingga tamat separuh masa pertama. Sebaik perlawanan bersambung, skuad negara beraksi lebih garang dan banyak mengatur serangan dengan lebih tersusun.

Farizal Marlis tewas lagi apabila kapten pasukan pelawat, Timur Kapadze mengambil kesempatan suasana kelam kabut di dalam kotak penalti.

Gol rembatan leret Baddrol Bakhtiar pada minit ke-70 memberi harapan Malaysia melakar kejutan. Namun keceriaan itu hanya bertahan dua minit sebelum sekali lagi Kapadze yang tidak dikawal mudah menjadikan kedudukan 3-1.

“Mereka pasukan yang bagus manakala kita pula mempertaruhkan pasukan yang cetek pengalaman. Jelas darjatnya berbeza.

“Kami tidak turun dengan permainan berhati-hati bagi mengelak kecederaan. Sebaliknya saya mengarahkan mereka bermain secara agresif.

“Bagi saya kecederaan boleh berlaku bila-bila masa. Sikap positf perlu diambil daripada perlawanan ini kerana ia memberi pendedahan kompetitif kepada pasukan muda ini,” katanya.

Wednesday, November 18, 2009

Malaysia Kalah di Laman SendiRi
Full Time : Malaysia 1 Uzbekistan 3

Antara mUka BaRu Skuad KeLantan 2010..
Full name Mohd Shakir Shaari
Date of birth September 29, 1986 (age 23)(1986-09-29)
Place of birth Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Playing position Attacking Midfielder

Nama penuh Akmal Rizal Ahmad Rakhli
Tarikh lahir 12 Disember 1981 (umur 27)
Tempat lahir Jitra, Kedah, Malaysia
Ketinggian 1.7 m (5 ft 67⁄8 in)+
Posisi Striker

Full name Subramanian s/o Sooryapparad
Date of birth August 31, 1985 (age 24)(1985-08-31)
Place of birth Kuala Lumpur, Malaysia
Playing position Defender

Full name Syed Adney Syed Hussein
Date of birth November 29, 1986 (age 22)(1986-11-29)
Place of birth Liverpool, England, Great Britain
Height 1.89 m (6 ft 2+1⁄2 in)
Playing position Goalkeeper

Full name Norshahrul Idlan Talaha
Date of birth June 8, 1986 (age 23)(1986-06-08)
Place of birth Terengganu, Malaysia
Playing position Attacking Midfielder, Striker

KAFA pohon geran RM2 juta


KOTA BHARU – Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) akan memohon permohonan geran sebanyak RM2 juta daripada kerajaan negeri sebagai jaminan untuk pasukan Kelantan beraksi dalam saingan Liga Malaysia musim depan.

Komitmen bersama kerajaan negeri adalah penting dalam membangunkan sukan yang menjadi perhatian seluruh rakyat ini dengan pencapaian mengejut skuad Kijang musim ini.

Presidennya, Tan Sri Annuar Musa berkata, geran tersebut akan dijadikan bukti kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang meletakkan syarat setiap pasukan perlu mempunyai kekuatan kewangan untuk bersaing.

Justeru katanya, permohonan secara rasmi akan dibuat dan KAFA berharap kerajaan negeri dapat membantu untuk memastikan Kelantan dapat meneruskan kecemerlangan.

“Perkara 2.6 dalam syarat kelayakan yang ditetapkan oleh FAM mewajibkan setiap pasukan bertanding mempunyai surat sokongan daripada kerajaan atau mana-mana penaja sebagai bukti kekuatan kewangan.

“Bagi KAFA, kita memerlukan sekurang-kurangnya RM3 juta untuk menyertai liga musim depan oleh itu kita memerlukan sokongan daripada semua pihak,” katanya dalam sidang akhbar di Wisma KAFA di sini, semalam.

Annuar berkata, KAFA akan turut mencari sumber lain yang dapat membantu persatuan dalam apa juga bentuk terutama sekali melalui penajaan.

Ujarnya, kutipan tiket musim depan juga dijangka mampu membantu dengan dianggarkan sejumlah RM2 juta hingga RM2.5 juta mampu dikutip.

“Jumlah ini boleh membantu kewangan pasukan antara 50 ke 60 peratus tetapi ia masih tidak mencukupi kerana jumlah yang diperlukan untuk menguruskan sebuah pasukan bola sepak profesional adalah sangat tinggi.

Sementara itu, dalam sidang akhbar yang sama, Annuar turut mengumumkan enam pemain baru yang berjaya diajak beraksi bersama dengan skuad Kijang musim depan.

Mereka adalah Syed Adney Syed Husin sebagai penjaga gol, S. Subramaniam dan Azizi Mat Rose di bahagian pertahanan; Shakir Shaari (pemain tengah) dan tiga pemain penyerang baru iaitu Nor Sharul Idlan Talaha, Akmal Rizal Rakhli dan S. Chanturu yang beraksi dengan Pulau Pinang musim ini.

Jelas beliau, penambahan ini juga menandakan berakhirnya masa depan bersama Skuad Kijang buat beberapa nama yang menjulang Kelantan musim ini termasuk Mohd. Khalid Jamlus dan Mohd. Halim Napi.

“Kita memerlukan pasukan muda dan bertenaga untuk membawa pasukan dalam saingan musim akan datang oleh itu beberapa pemain lama terpaksa disingkirkan,” tambahnya.

Kafa tidak akan rayu FAM ke atas denda RM50,000

PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (Kafa) tidak akan merayu kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berhubung denda RM50,000 yang dikenakan ekoran tindakan liar segelintir penyokongnya pada final Piala Malaysia di Stadium Nasional, Bukit Jalil, pada 7 November lalu.

Presiden Kafa, Tan Sri Annuar Musa, menegaskan pihaknya tiada pilihan dan akan tetap membayar jumlah yang ditetapkan itu kerana sedar sekali pun rayuan dibuat, 'diskaun' yang kemungkinan diberikan, terlalu sedikit.

"Kafa tiada pilihan dan akan berikhtiar mendapatkan sumber bagi membayar denda berkenaan, walaupun jumlah itu bagi kami sangat berat, apa lagi Kafa berdepan kemelut kewangan kerana tidak mendapat bantuan kerajaan negeri.

"Dalam apa jua keadaan, penyokong Kelantan adalah sebahagian daripada pasukan dan oleh itu kami akan membayarnya," katanya selepas Mesyuarat Majlis Kafa, semalam.

Minggu lalu, Lembaga Disiplin FAM memutuskan Kafa perlu membayar RM50,000 atas tiga pertuduhan ekoran tingkah laku penyokongnya dalam perlawanan akhir itu termasuk kesalahan membaling mercun dan pelbagai objek ke arah padang selain memasuki padang serta merosakkan harta benda stadium.

Sementara itu, Annuar berkata, Kafa akan menghantar surat rasmi kepada Kerajaan Kelantan bagi memohon peruntukan RM2 juta untuk meringankan beban persatuan itu menghadapi musim baru Liga Super yang bermula Januari depan.

Bagi saingan musim depan, FAM mengenakan syarat pasukan Liga Super perlu membayar deposit penyertaan sebanyak RM150,000 dan mempunyai kedudukan kewangan berjumlah RM2.5 juta dalam bentuk tunai atau tajaan.

Sehubungan itu, Annuar berkata, bantuan kerajaan negeri sangat diperlukan memandangkan beban kewangan yang terpaksa ditanggung Kafa sangat berat, berbanding kebanyakan persatuan negeri lain yang mendapat sokongan penuh kerajaan negeri.

Skuad negara tempangSKUAD bola sepak negara turun tanpa khidmat tiga tonggak apabila turun menen- tang Uzbekistan pada aksi kelayakan Piala Asia 2011 di Stadium Nasional, Bukit Jalil petang ini.

Pemain pertahanan, Aidil Zafuan Radzak mengalami kecederaan paha ketika mereka tewas 1-3 kepada Uzbekistan di Tashkent, Sabtu lalu manakala kembarnya, Zaquan Adha dan Nasriq Baharom bakal menjalani penggantungan satu perlawanan.

Nasriq menerima kad merah ketika pertemuan Sabtu lalu manakala Zaquan menerima kad kuning kedua aksi pertama di Taskhkent itu.

Zaquan menerima kad kuning pertama ketika Malaysia tewas 0-5 kepada Emiriyah Arab Bersatu (UAE) pada 21 Januari lalu.

Jurulatih kebangsaan, K. Rajagobal bagaimanapun tetap yakin pasukannya tidak akan terjejas dengan ketiadaan tiga pemain tersebut malah memandang positif perte- muan menentang pasukan yang menduduki ranking ke-80 dunia itu.

"Tentang kecederaan Aidil, kita akan lihat bagaimana keadaannya pada sesi lati- han petang ini (semalam). Jika dia tidak boleh beraksi, kemungkinan besar saya akan meletakkan Muslim Ahmad untuk ber- gandingan dengan Norhafiz Zamani Misbah pada posisi pertahanan tengah.

"Saya rasa inilah masa terbaik buat Muslim mendapat pendedahan," katanya pada sidang media selepas mesyuarat pengurus pasukan di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Ketiadaan Nasriq memaksa Sabre Mat Abu yang beraksi di posisi pertahanan kiri Sabtu lalu kembali ke posisi asalnya di sebelah kanan manakala Azmi Muslim mengisi semula posisi di sebelah kiri itu.

Tempat Zaquan yang menjaringkan gol tunggal skuad kebangsaan pada aksi Sabtu lalu pula bakal diisi sama ada Norshahrul Idlan Talaha atau pun Razali Umar Kanda- samy sambil dibantu oleh kapten Selangor, Amri Yahyah untuk menggegar gawang Uzbekistan.

"Uzbekistan sebuah pasukan yang hebat. Tetapi kita kena pandang secara posi- tif. Kita akan main dengan cara kita dan menggunakan kelebihan cuaca di negara kita setelah beraksi dalam cuaca sejuk (7 darjah Celsius) ketika di Tashkent, Sabtu lalu.

"Kita akan menggunakan peluang ini untuk mencari pengalaman dan saya mahu semua pemain beraksi bersungguh-sungguh dan cuba untuk mencipta peluang bagi mendapatkan keputusan yang baik," jelas Rajagobal.

Malaysia perlu sekurang-kurangnya mencatat keputusan seri untuk kekal dalam per- saingan, sekali gus layak ke pusingan akhir Piala Asia 2011 di Qatar.

Seandainya tewas, Uzbekistan akan diiringi oleh UAE sebagai dua pasukan teratas dari Kumpulan C.

Sementara itu, pengurus pasukan Uzbekis- tan, Vadim Abramov pada sidang media se- malam memberitahu, penjaring dua gol mereka Sabtu lalu, Alexander Geynrikh tidak dapat turun beraksi petang ini akibat masalah kesihatan.

Muka Baru Milik Kelantan....


ANNUAR menunjukkan senarai pemain yang akan beraksi untuk skuad Wira Merah pada musim depan.


PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (KAFA) mengesahkan, enam pemain baru akan menyarung jersi Kelantan untuk musim 2010.

Antara pemain yang telah mengesahkan untuk bersama Kelantan ialah Nurshahrul Idlan Talaha, Syed Adney Syed Hussein, S. Subramaniam, S. Chanturu, Azizi Mat Rose, Shakir Shaari dan Akmal Rizal Rakhli.

Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa memberitahu, kehadiran pemain-pemain itu adalah usaha untuk membentuk sebuah pasukan yang lebih mantap selain sasaran untuk terus memburu kejuaraan.

Menurutnya, tempoh dua tahun termasuk musim 2009 merupakan pembentukan asas pasukan dan tahun 2010 adalah untuk mereka meneruskan aksi dengan persembahan yang lebih baik.

"Kita mahukan satu pasukan dengan corak permainan bola sepak moden yang pantas serta mempunyai tahap stamina yang tinggi.

"Kehadiran Nurshahrul dan Chanturu yang masih muda adalah taruhan terbaik untuk mengepalai jentera serangan Kelantan selain pengalaman yang dimiliki Akmal," katanya ketika ditemui pada sidang media di Wisma KAFA di Kota Bharu semalam.

Tambahnya, Subramaniam yang merupakan bekas kapten Perak dan pernah beraksi untuk pasukan negara bersama-sama bekas pertahanan Perlis, Azizi disenaraikan bagi mengatasi kelemahan bahagian pertahanan.

Katanya, perancang Kelantan, Badri Radzi akan mempunyai pasangan baru selepas Kelantan berjaya mengikat Shakir Shaari yang sebelum ini menimba pengalaman dengan UPB-MyTeam.

Jelasnya, Kelantan hanya akan mendaftar 26 pemain bagi mengharungi musim 2010 dan terpaksa menggugurkan beberapa pemain sedia ada.

"Faktor usia juga menyebabkan kita terpaksa menggugurkan penjaga gol berpengalaman, Halim Napi dan digantikan dengan Syed Adney.

"Bagaimanapun, kita telah bersetuju untuk menawarkan kontrak kepada Halim selaku jurulatih supaya ilmu dan pengalaman yang ada padanya diturunkan kepada pemain muda," ujarnya.

Annuar juga mengumumkan, B. Sathiana- than akan terus bersama Kelantan sebagai ketua jurulatih, sementara Hashim Mustapha, Sidek Samsuddin dan Ismail Bakar akan bertindak sebagai pembantu jurulatih.

Antara pemain lain yang digugurkan musim depan ialah Khalid Jamlus, Nafuzi Zain, Ahmad Ezrie Shafizie, Faizol Che Noh, Hanif Md. Nor, Safuan Ibrahim, Normizal Ismail dan Rosairil Asrol Mat Nor.

Tuesday, November 17, 2009

Rumours-rumours perpindahan pemain 2010

# Subramaniam [Perak -> Kelantan] hampir confirm
# Nor Shahrul Idlan [My Team -> Kelantan] hampir confirm
# Hairuddin Omar [T. Team -> N9]
# Zamri Chin [My Team -> Kedah]
# Bunyamin Omar [Kedah -> Selangor] hampir confirm
# Hardi Jaafar [Selangor -> Kelantan]
# Nasril [Selangor-> ???????, Perak ]
# Fadzirul [Selangor-> ???????]
# Nurul Azwan Roya [Johor FC -> Kelantan, Sabah]
# Farderin Kadir [KM Naza -> Kelantan]
# Syed Adney Hussien [MyTeam -> Kelantan]
# Nizaruddin Yusof [Perlis -> KL Plus] hampir confirm
# Norhafiz Zamani [KL Plus -> Kelantan]
# Shakir Shaari [MyTeam -> Kelantan]
# S. Chanturu [Penang -> Kelantan]
# Joseph Kallang [Sarawak -> Terengganu] hampir confirm
# Ronny Harun [Kedah -> Terengganu] hampir confirm
# Akmal Rizal [KM Naza -> Sabah]
# Hadi Yahya [KL -> T-Team]
# Harizul Izuan [Proton -> T-Team]
# Ismail Faruqi [Tganu -> T-Team]
# Chun Ken Hong [Perak -> Kedah]
# Razali Umar Kandasamy [Perak -> Kedah] dah heboh kat HKC
# Azrul Ahmad[Kedah -> Perlis]
# Akmal Rizal [KM Naza -> Kelantan]
# Farizal Marlias [Perlis -> ]
# Juzaili Sameon [Myteam -> Felda United]
# Shahrol Kalam [KL -> Perak] kena trial dulu
# Saiful Nizam Saad [KL -> Perak] kena trial dulu
# Zamri Hassan [KL -> Perak] kena trial dulu
# Liew Kit Kong [KM Naza -> Perak]
# Azizon Kadir [KM Naza -> Perak]

Selamat Datang Subra..

Nama: Subramaniam a/l Sooryapparad
Posisi: Pertahanan Tengah
No. Jersi: 2
Tarikh Lahir: 31 Ogos 1985
Asal: Perak
Pasukan Terdahulu: Perak (C)
Pasukan Terkini: Kelantan
No. Lesen: FAM/LS/P/PK/02-09

Skuad BayanGan Kelantan 2010


Inilah Skuad bayangan Kelantan tahun 2010
untuk comfirmation ttg skuad in tunggu 21Nov09 di Majlis Perkenalkan pemain :

Goalkeeper

Syed Adney
Shahrizan Ismail
Khairul Fahmi Che Mat

Defender

S.Subramaniam
Zamri Ramli
Farisham Ismail
Rizal Fahmi Rosid
Azizi Mat Rose
Sharudy Aziz
Zairul Fitree Isyak
Daudsu Jamaluddin

Midfielder


Badri Radzi
Shakir Syaari
Khairan Eroza Razali
Wan Zaman Wan Mustafa
Indra Putra Mahayuddin
Zul Yusri Che Harun
Azlan Zainal


Striker

Norfarhan Muhammad
Nor Sharul Idlan Talaha
Akmal Rizal Rakhli
Nizad Ayub
Che Hisamuddin Hassan
S.Chanthuru
Ramzul Zahini

InfO teRkini skuad kelantan 2010..
Info terkini daripada Tan Sri Anuar Musa yg di SMSkan kpd Presiden Kelate.Net mengatakan:

Syed Adney Syed Hussien (My-Team), Norshahrul Idlan Talaha (My-Team), Shakir Shaari (My-Team), S. Chanturu (P.Pinang), S. Subramaniam (Perak), Akmal Rizal Rakhli (KM Naza) dan Azizi Che Ros (Perlis) akan bermain dengan Kelantan FA musim depan.

K. Solay (Perlis) & Nazrul Erwan Makmur (Felda United) masih lagi dalam rundingan kerana mereka masih ada kontrak dengan pasukan mereka.

9 pemain digugurkan
HALIM KHALID SERUL NAFUZI EZRIE NORMI SAPUAN FAIZUL CHE NOH

Sekian!!!

6 MUKA BARU PERKUAT CABARAN KELANTAN
GAGAL dalam dua perlawanan akhir musim ini iaitu Piala FA dan Piala Malaysia, masih belum dapat mematahkan semangat Kelantan untuk terus mencipta kecemerlangan pada saingan musim depan.

Seramai enam muka baru antara perisai terkini skuad itu untuk membuka langkah panjang dalam usaha mereka untuk merebut sekurang kurangnya dua piala, manakala tujuh pemain lain termasuk Khalid Jamlus akan digugurkan.

Selain pemain kebangsaan, Norshahrul Idlan Talaha, Kelantan turut menerima khidmat bekas pemain UPB MyTeam, Shakir Shaari manakala empat lagi nama baru akan terjawab dalam Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) dan Mesyuarat Majlis Kafa hari ini.

Menurut Presiden Kafa, Tan Sri Annuar Musa, kehadiran enam muka baru itu diharap dapat menyemarakkan lagi misi Kelantan yang akan memulakan sesi latihan mereka Ahad ini.

Katanya, Kelantan mensasarkan kedudukan empat tangga teratas dan sekurang-kurangnya finalis dalam dua perlawanan akhir bagi merebut piala. - Berita Harian Online

Kelantan usaha kumpul yang terbaik

KOTA BHARU - Shakir Shaari, pemain muda anak Kelantan yang beraksi dengan UPB MyTeam adalah antara beberapa nama yang dikatakan akan kembali ke negeri ini untuk menyarung jersi Kijang dalam saingan musim depan.

Ia dalam usaha persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) menyiapkan pasukan terbaik untuk memberi cabaran sebenar bagi memenuhi harapan penyokong yang begitu tinggi.

Dia bersama dengan sekurang-kurangnya empat lagi pemain yang akan diserapkan dalam senarai baru skuad Kijang itu bagi meneruskan gelombang kebangkitan Kelantan ke puncak arena bola sepak tanah air.

Pemain yang dilihat mampu mencipta nama dalam arena bola sepak tanah air itu dikatakan bagi mengerakkan percaturan barisan tengah yang agak tempang dan beberapa nama lagi bagi mempertajamkan barisan serangan dan mengukuhkan benteng.

Shakir memiliki kelebihan melalui hantaran tepat selain mampu memberi kesan di bahagian tengah dengan teknik pengawalan bola yang dikuasainya.

Difahamkan penyerang kebangsaan yang juga bekas pemain UPB-My Team, Nurshahrul Idlan Talaha dan penyerang muda Pulau Pinang, S. Chanturu bakal menjadi jentera penggempur terbaru.

Mereka yang memiliki kelebihan melalui larian kencang akan digandingkan dengan Indra Putra Mahayuddin dan Norfarhan Mohamad yang sudah mengesahkan kekal bersama skuad Kelantan.

Penjaga gol kebangsaan, Syed Adney Syed Hussien juga turut dikaitkan sebagai antara pemain baru yang akan menyarung jersi Kelantan selepas pasukan lamanya UPB MyTeam menarik diri dari Liga Malaysia musim depan.

Kelantan dikhabarkan gagal untuk mendapatkan khidmat pertahanan Felda United, Nazrulerwan Makmor yang mewakili skuad Kijang sebagai pemain berstatus pinjaman pada aksi Piala Malaysia dan Norhafiz Zamani (Kl-Plus) kerana gagal mendapat pelepasan majikan masing-masing.

Bagaimanapun, Kafa dikatakan mendapatkan khidmat ketua pasukan Perak, S. Subramaniam yang mampu menampung kekurangan di bahagian pertahanan tengah dan dia memiliki kualiti yang baik untuk beraksi di bahagian kiri dan kanan benteng Kelantan.

Sementara itu, bekas penyerang kebangsaan yang beraksi bersama Kuala Muda NAZA (KM NAZA), Akmal Rizal Rakhli dan pertahanan Perlis, Azizi Che Ros serta pemain tengah Selangor, Hardi Jaafar turut disebut-sebut untuk membarisi skuad Kijang.

Hardi dikatakan gagal mencapai kata sepakat dengan pihak pengurusan pasukan manakala kedudukan dua lagi pemain itu dikatakan masih menjadi tanda tanya.

Walau apa pun, senarai 23 pemain skuad Kelantan bagi musim baru dijangka akan diumumkan oleh Kafa hari ini dan akan diperkenalkan kepada umum pada 21 November ini

Kelantan berwajah baru?


LIMA muka baru bakal menyarung jersi Kelantan untuk saingan Liga M musim 2010.

Selepas berjaya mengalunkan gelombang kebangkitan bola sepak di negeri Cik Siti Wan Kembang itu, Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) kini bersedia untuk membawa masuk tenaga baru bagi terus memperkuatkan pasukan.

Sumber Kosmo! memberitahu, penyerang kebangsaan yang juga bekas pemain UPB-My Team, Nurshahrul Idlan Talaha dan penyerang muda Pulau Pinang, S. Chanturu bakal menjadi penggempur terbaru sang Kijang untuk musim depan.

Menurutnya, kehadiran kedua-dua pemain yang memiliki larian kencang akan bergandingan bersama Indra Putra Mahayuddin dan Norfarhan Mohamad yang sudahpun mengesahkan akan terus kekal bersama skuad Kelantan untuk semusim lagi.

"Kita juga membawa pulang bekas pemain remaja Kelantan, Shakir Shaari, 23, yang sebelum ini menyarung jersi MPPJ FC pada musim 2005 sebelum ke UPB-MyTeam selama tiga musim berikutnya untuk digandingkan bersama playmaker kita, Piya (Badri Radzi).

"Dia memiliki kelebihan dalam membuat hantaran tepat selain mampu menggerakkan bahagian tengah kerana teknik pengawalan bola yang cukup bagus," katanya ketika dihubungi semalam.

Tambahnya, penjaga gol kebangsaan, Syed Adney Syed Hussien juga turut dikaitkan sebagai antara pemain baru yang akan menyarung jersi Kelantan musim depan selepas pasukan lamanya, UPB-MyTeam menarik diri daripada Liga M musim depan.

Kehadiran Syed Adney menguatkan lagi khabar angin yang bertiup kencang mengenai pengguguran Halim Napi (gambar) daripada skuad Kelantan.Dalam pada itu, Kelantan dikatakan gagal untuk mendapatkan khidmat pertahanan Felda United, Nazrulerwan Makmor yang mewakili Kelantan seba- gai pemain berstatus pinjaman pada aksi Piala Malaysia lalu.

"Norhafiz Zamani (Misbah) juga dalam senarai kita untuk dibawa ke Kelan- tan, namun dia juga gagal mendapatkan pelepasan daripada majikannya kerana masih mempunyai baki kontrak bersama KL Plus.

"Bagaimanapun, kita berjaya mendapatkan khidmat ketua pasukan Perak, S. Subramaniam," ujarnya.

Sementara itu, bekas penyerang kebangsaan yang beraksi bersama Kuala Muda Naza (KM Naza), Akmal Rizal Rakhli dan pertahanan Perlis, Azizi Che Ros serta pemain tengah Selangor, Hardi Jaafar turut dikaitkan dengan perpindahan ke Kelantan pada kempen Liga Malaysia musim depan.

Monday, November 16, 2009

DUN Kota Siputeh:ADUN dah Bangun..Kosonglah Kerusi tu..

Kerusi DUN Kota Siputeh diisytiharkan kosong dan satu pilihan raya kecil seharusnya dipanggil untuk mengisi kekosongan tersebut.

Keputusan tersebut dibuat oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur petang ini setelah mendengar permohonan Speaker DUN Kedah, Datuk Dr Abdul Isa Ismail untuk semakan kehakiman terhadap keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mengekalkan Datuk Abu Hassan Sarif sebagai wakil rakyat di situ.


Abdul Isa memfailkan saman pada 1 Oktober lalu, menamakan Abu Hassan daripada BN dan SPR sebagai responden.

Beliau memohon diisytiharkan Abu Hassan bukan lagi ADUN bagi kerusi tersebut berikutan kegagalannya menghadiri dua persidangan DUN secara berturut-turut dan injunksi menghalang beliau daripada menjalankan tugas sebagai wakil rakyat.

Beliau juga memohon mahkamah mengisytiharkan kerusi itu kosong dan memerintahkan SPR mengadakan pilihan raya kecil di samping memohon ganti rugi, kos dan faedah lain.

Pada 1 September lalu, SPR memutuskan tidak berlaku kekosongan di kerusi Kota Siputeh dan Abu Hassan masih menjadi wakil rakyatnya.

Peguam Kanan Persekutuan Suzana Atan bertindak bagi pihak SPR.

Sementara itu, mahkamah menolak permohonan lisan pihak responden untuk menangguhkan pelaksanaan keputusan hari ini.

Bagaimanapun, mahkamah menetapkan Jumaat untuk mendengar permohonan formal untuk menangguhkan keputusan mahkamah.

FAKTA FOREX
Forex adalah singkatan Bahasa Inggeris bagi FOREIGN EXCHANGE. Jika di terjemahkan dalam Bahasa Malaysia bermaksud PERTUKARAN MATAWANG ASING. Secara ringkasnya, FOREX adalah pasaran matawang dunia di mana matawang dibeli dan dijual oleh saudagar-saudagar FOREX dan Bank-Bank di seluruh dunia.

Sebelum tahun 1996, pasaran ini hanya tertakluk dan dibuka kepada ahli-ahli exclusive, yang terdiri daripada Bank-bank, Institusi Pelaburan dan Individu berpengaruh (High Net Worth Individuals), konglomerat multi millionaire seperti George Soros sahaja kerana modal permulaan sebanyak USD 10,000,000.00 (sepuluh juta) diperlukan untuk memasuki pasaran ini. Oleh itu, pasaran Forex ketika itu tidaklah popular dikalangan pelabur biasa kerana ramai yang tidak mampu dan tidak dibenarkan melabur di dalam dagangan Forex. Jumlah dagangan harian juga di bawah USD 500,000,000.00 (lima ratus juta) setiap hari sahaja.

Kemudian, pada tahun1996, Forex dibuka kepada orang ramai selepas diluluskan buat kali pertama oleh Presiden Amerika ketika itu, Bill Clinton. Semenjak itu, broker-broker Forex tumbuh bagaikan cendawan dan jumlah dagangan terus menigkat setiap tahun. Kini, purata dagangan harian Forex mencapai USD 2.5 Trilion setiap hari.

Pasaran Forex amat berkuasa sehingga dapat menjatuhkan ekonomi sesuatu negara dalam sekelip mata sahaja. Sebagai contoh di Rusia dan Indonesia. Ingatkah anda siapa George Soros? Beliau amat bijak mengunakan kuasa yang ada pada pasaran Forex bagi mendapatkan keuntungan melebihi USD 1 bilion dalam sekelip mata sahaja. Kini, broker Forex semakin bertambah dan akibat dari pada saingan broker Forex di internet, modal minima membuka akaun telah menjadi semakin rendah. Kini, memadai dengan modal sebanyak USD 300 sahaja, anda boleh membuka akaun dan memulakan dagangan (trade). Malah sudah ada platform broker internet Forex yang menawarkan modal permulaan serendah USD 5 hingga USD 25.

Perancis menghampiri bumi Afrika Selatan


DUBLIN - Perancis memiliki bekalan satu gol bagi menghadapi Ireland pada perlawanan playoff kelayakan Piala Dunia 2010 kedua di Paris Rabu ini.

Bekalan tersebut diperoleh hasil kemenangan 1-0 pada perlawanan pertama di Dublin kelmarin.

Nicolas Anelka menjadi wira Perancis apabila menjaringkan gol kemenangan pada minit ke-71 pada aksi yang berlangsung di Croke Park itu.

Perancis merupakan juara Piala Dunia 1998.

Begitupun, skuad bimbingan Giovanni Trapattoni itu tetap lega kerana mereka tidak dibelasah teruk dan ia masih memberi mereka hara- pan untuk menghidupkan peluang melangkah ke pusingan akhir Piala Dunia 2010.

Kali terakhir Ireland layak ke Piala Dunia ialah pada tahun 2002.

Bagi jurulatih Perancis, Raymond Domenech, mereka kini sudah separuh jalan untuk layak ke pusingan akhir.

"Kami semakin menghampirinya, lagipun misi kami ialah untuk layak," katanya.

"Masih ada 90 minit lagi untuk diharungi dan kami sudah bersedia untuk melakukan yang terbaik.

"Ireland dilihat mantap pada perlawanan pertama ini dan kami perlu bersedia dari semua aspek menjelang perlawanan kedua nanti. Kelebihan beraksi di tempat sendiri bukan jaminan untuk menang." - Reuters

Selamat DatanG."alhamdulillah dah selesai tandatangan kontrak bersama pasukan kelantan..harap penyokong red warriors akan dapat memberi sokongan pada saya.."
-Facebook Akmal

Bekas peledak utama skuad kebangsaan Malaysia, Akmal Rizal Ahmad Rakhli,27 tahun sah menjadi milik pasukan Kelantan untuk Liga Malaysia musim 2010 menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau di laman Facebook miliknya sebentar tadi. Akmal, pernah menjadi penyerang sensasi Malaysia suatu ketika dulu juga pernah berkelana di bumi Perancis untuk menyarung jersi kelab divisyen2 Perancis, Racing Strasbourg dan FC Heguenau. Diberitakan, Akmal menjadi penjaring terbanyak untuk kelab tersebut sebelum kelab diturunkan divisyen (relegated). Mengikut format liga di sana ketika itu, penurunan kelab ke divisyen bawah menyebabkan kelab tidak boleh memiliki pemain asing lantas jodoh Akmal di Strasbourg terpaksa dileraikan.

Sentuhan pemusnah yang dimiliki menjadikan beliau watak penting ketika membantu Malaysia menggondol pingat perak sukan sea 2001 dibawah bimbingan Allan Harris yang ketika pernah dilabel sebagai barisan terkuat alaf baru yang pernah Malaysia miliki. Akmal juga pernah mendapat perhatian kelab Divisyen 1, FC Sedan yang berhasrat mendapatkan tandatangannya. Namun, kecederaan lutut memaksa Akmal kembali ke tanah air walaupun di sanubari beliau, terdetik hasrat untuk melangkah jauh meneroka bolasepak eropah.

Sekembalinya dari Eropah, Akmal menyertai negeri kelahirannya Kedah, kemudian berhijrah ke Selangor dan pada tahun 2009, beliau menurunkan tandatangan untuk menyarung jersi pasukan Kuala Muda NAZA.

Kini, Akmal bakal menyertai kelompok elit The Red Warriors. Diharapkan penyertaan akmal ke pasukan Kelantan dapat menjelmakan kembali sentuhan pemusnah yang pernah dimiliki beliau satu ketika dulu sekaligus menyumbang kejayaan besar kepada barisan Red Warriors untuk musim 2010 nanti. Diharapkan juga, Kelantan dapat menjadi platform terbaik buat Akmal dalam misinya untuk kembali menyarung jersi keramat kuning hitam Harimau Malaya.
Sudah lama aku x tgk akmal pakai jersi kuning nombor 14 tu..

SELAMAT DATANG & SELAMAT MAJU JAYA !

Akmal Rizal Sertai Red Warriors.??Redskelate@yahoo.com.my

Bekas penyerang Kebangsaan, Akmal Rizal Ahmad Rakhli yang mewakili KM Naza akan menyertai Kelantan untuk tahun 2010 menurut maklumat sahih yang didapati dari laman web sosial, facebook.

Akmal Rizal yang dilahirkan pada 12 Disember 1981 di Jitra, Kedah merupakan pemain penyerang yang pernah berguru di luar negara apabila menyertai skuad RC Strasbourg sebelum dipinjamkan kepada kelab naungan FCSR Haguenue selama semusim. Setelah tamat tempoh pinjaman, Akmal Rizal tidak menerima kontrak baru sebelum pulang ke Malaysia untuk mewakili Kedah selama 4 tahun.

Ketika bersama Kedah, ia merupakan kemuncak kepada karier Akmal Rizal sebelum dilanda kecederaan panjang mengakibatkannya disisihkan dari skuad Kedah. Tahun 2008, Merah Kuning menggunakan khidmatnya dan jarang sekali diturunkan dalam skuad utama sebelum sekali lagi disisihkan. Tahun 2009, Akmal pulang ke Kedah untuk mewakili KM Naza dan berjaya membantu skuad utara itu mengekalkan kedudukan di Liga Super selain melayakkan diri ke suku akhir Piala Malaysia sebelum ditewaskan Negeri Sembilan.

Akmal mempunyai banyak pengalaman antarabangsa selain pernah mencipta kejayaan bersama skuad Kebangsaan dalam pelbagai kejohanan di luar negara. Antara pencapaian terbaik Akmal ialah membantu Malaysia mendapat pingat gangsa dalam sukan Sea 2003.

Pengalaman yang ditimba Akmal ketika mewakili Negara, kelab Jerman dan beberapa pasukan terbaik dalam negara mampu membantu Kelantan untuk mencari sesuatu musim hadapan.

Pemain ini mempunyai kelajuan dan taktik tersendiri selain mampu menjadi penjaring gol ketika terdesak. Cuma satu kelemahan Akmal Rizal, pemain ini sentiasa dilanda kecederaan tetapi prestasinya ketika bersama KM Naza menyebabkan Kelantan tertarik untuk mengambilnya.

Menurut cakap-cakap di laman Forum HijauKuning.com, kebanyakan ahli mereka meminta Kedah FA membawa pulang Akmal Rizal tetapi jika dilihat kepada maklumat terbaru ini, sudah pasti peminat dari bekas pasukan juara double treble itu kecewa setelah dikhabarkan pemain ini telah pun menandatangani kontrak dengan pasukan Kelantan Red warriors untuk tahun 2010.

MaLaySia kaLah LaGi


Uzbekistan meletakkan kedudukan mereka dalam laluan selesa ke pusingan akhir Piala Asia 2011 selepas dua gol jaringan Alexander Geynrikh membantu pasukan Asia Tengah itu menang 3-1 ke atas Malaysia di Tashkent semalam.

Terikat tanpa jaringan pada babak pertama, pasukan tuan rumah berada di depan sebaik babak kedua bermula menerusi jaringan Server Djeparov sebelum Geynrikh meledakkan dua gol lagi pada minit ke-57 dan 65 untuk Uzbekistan selesa di depan.

Mohd Zaquan Adha Abd Razak kemudiannya menjaringkan gol tunggal Malaysia dalam perlawanan itu pada minit ke-67 namun ianya tidak memberikan sebarang makna kerana gagal menyemarakkan semangat rakan sepasukannya yang lain untuk menambah jaringan.

Malaysia akan menunggu kedatangan Uzbekistan di Kuala Lumpur untuk perlawanan seterusnya pada hari Rabu ini (18 November).

Inikah Jersi 2010 ?


Adakah ini reka bentuk Jersi Skuad Kelantan pada tahun 2010 ??
Kita sama-sama nantikan kemunculannya pada pengenalan skuad nanti......
Tunggu kemunculannya

Juara Bersama


RedsFC
Redskelate@yahoo.com.my

Kelantan dan Johor dinobatkan juara bersama dalam perlawanan akhir Piala Agong 2009 setelah terikat 1-1 selepas tamat masa perlawanan sebenar di Stadium Sultan Muhamad ke-IV, Kota Bharu, malam tadi.

Gol jaringan Azlan Ismail pada minit ke-28 tidak mengcukupi buat tuan rumah mengenggam Piala Agong pada tahun ini setelah jaringan Kelantan dipadamkan pemain Johor yang menyudahkan jaringan melalui sepakan percuma menarik tiga minit selepas itu.

Babak pertama dimulakan dengan Kelantan mengatur serangan ke kubu Johor melalui pemain berbisa yang pernah mewakili Malaysia, Azlan Ismail tetapi hampa kerana kekebalan penjaga gol Johor.

Johor berpeluang menjaringkan gol penyamaan tetapi sepakan penalti yang dihadiahkan kepada mereka disia-siakan kapten pasukan untuk melegakan hampir 1500 penyokong Kelantan yang hadir ke stadium.

Ketika perlawanan memasuki minit ke-17, Azlan berjaya merampas bola sebelum mengumpan kepada Zool Ihsan yang keseorangan tetapi dia memilih untuk menyepak liar melepasi palang gol walau hanya berdepan dengan penjaga gol.

Setelah melakukan asakan demi asakan, Azlan Ismail berjaya mendapat bola sebelum melepaskan sepakan padu tetapi berjaya ditepis sebelum melantun kembali kepadanya dan tindakan susulan Azlan selepas itu berjaya meletakkan bola kedalam jaring untuk gol pertama Kelantan.

Tidak lama meraikan gol, kubu Kelantan akhirnya dibolosi setelah pemain mereka berjaya menyudahkan sepakan percuma langsung gagal ditepis keluar penjaga gol Kelantan untuk gol penyamaan pada minit ke-31.

Johor yang berjaya menyamakan kedudukan mula mengatur gerak tetapi dihampakan ketangkasan Jenggo dan Mohd Aras di bahagian pertahanan Kelantan.

Pemain Johor yang kadang kala melakukan kekasaran akhirnya menerima padah apabila pemain tengah mereka dilayangkan kad merah setelah mengutip kad kuning kedua pada minit ke-40. Kad merah dilayangkan setelah pemain tersebut cuba menghalang sepakan percuma Kelantan menyebabkan berlakunya insiden sepak menyepak dengan Zool Ihsan.

Bersambung babak kedua, Kelantan mengandakan asakan untuk mencari gol pendahuluan tetapi semua percubaan gagal disudahkan seterusnya menghampakan penyokong yang setia berada di tempat duduk walau hujan mulai turun dengan lebatnya.

Zool Ihsan yang juga ketua pasukan Kelantan hampir menjaringkan gol tetapi percubaan cantiknya diselamatkan penjaga gawang Johor yang dilihat cemerlang menafikan percubaan demi percubaan pemain Kijang.

Kemasukan Khairul Zal dan Mohd Hanif tidak memberi sebarang makna apabila mereka gagal melakukan sebarang ancaman kepada pintu gol pelawat.

Wisel penamat dibunyikan untuk kedudukan terikat 1-1 dan perlawanan penentuan sepakan penalti tidak dapat dilakukan kerana hujan semakin lebat. Pengadil perlawanan mengambil keputusan yang padang tidak dapat digunakan kerana air semakin banyak menakungi padang perlawanan.

Pihak PBSMM yang bermesyuarat memutuskan perlawanan ditamatkan dengan kedua-dua pasukan dinobatkan juara bersama Piala Agong 2009.