Friday, April 6, 2012

Kes Annuar tak jejas Red Warriors


KOTA BHARU - Pengurus pasukan Red Warrios, Azman Ibrahim berkata, pemain pasukannya terus fokus kepada perlawanan dan tidak mahu isu penggantungan Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa kelmarin, mengganggu tumpuan mereka.

Hasilnya Red Warriors mencatat kemenangan selesa 3-0 ke atas wakil Indonesia, Arema dalam aksi Kumpulan H Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) di Stadium Sultan Muhammed IV kelmarin.

"Sebelum perlawanan, saya ada jumpa pemain dan memberitahu pasukan mahu menang dalam perlawanan ini sebagai hadiah kepada Tan Sri Annuar.

"Alhamdulillah kita berjaya melaksanakannya. Jadi saya harap pemain dapat fokus dalam perlawanan selepas ini," ujarnya kepada pemberita di sini, semalam.

Annuar ikrar terus majukan bola negara

KOTA BHARU - "Mereka boleh ambil semua pangkat saya, tetapi mereka tidak boleh ambil maruah saya,".

"Mereka boleh gantung atau haramkan saya daripada bola sepak mereka, tapi saya haramkan diri saya daripada berhenti aktif memajukan bola sepak Malaysia,".

Itu luahan Tan Sri Annuar Musa yang digantung dua tahun setengah daripada tugasnya sebagai Timbalan Presiden FAM dan Presiden KAFA, kelmarin di dalam laman sosial Facebook, semalam.

Beliau yang dikenakan hukuman tersebut setelah di dapati bersalah membuat kenyataan media tanpa izin dan melanggar arahan mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif (Exco), 4 Februari lalu.

Tambah Annuar: "Tindakan FAM memberikan semangat baru kepada saya. Selebihnya saya serahkan kepada masyarakat dan peminat untuk menilai".

Afandi pangku tugas Presiden KAFA


TIMBALAN Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Datuk Afandi Hamzah (gambar) dilantik sebagai pemangku Presiden KAFA berkuat kuasa serta-merta selepas Tan Sri Annuar Musa digantung selama dua tahun enam bulan daripada sebarang aktiviti bola sepak pada peringkat nasional dan negeri.

Setiausaha Agung KAFA, Azman Ibrahim berkata, satu mesyuarat telah diadakan petang semalam dan Ahli Majlis KAFA sebulat suara memilih Afandi yang juga Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) untuk mene- rajui persatuan tersebut.

Menurutnya, pemilihan tersebut dibuat berdasarkan struktur dan hierarki yang mana Afandi merupakan orang No. 2 dalam KAFA selepas Annuar.

Selain itu kata beliau, Afandi di- lihat sebagai individu yang mampu meneruskan kesinambungan kecemerlangan bola sepak Kelantan.

“Secara dasarnya, Datuk Afandi akan memangku jawatan berkenaan sehingga proses pemilihan (Ahli Majlis KAFA yang baharu) diadakan pada 2013.

“Beliau (Afandi) akan memangku tugas sebagai Presiden KAFA dan sebarang keputusan mengenai isu tertentu akan dibuat oleh Majlis Mesyuarat KAFA,” kata Azman kepada Kosmo! semalam.

Tambahnya, hukuman yang dijatuhkan ke atas Annuar menyebabkan KAFA dan seluruh peminat bola sepak Kelantan kehi- langan seorang individu yang amat besar sumbangannya dalam usaha memajukan bola sepak di Kelantan.

Katanya, Annuar yang juga Timbalan Presiden FAM merupakan individu yang begitu berkaliber dan memberikan sepenuh jiwa raga dalam memastikan bola sepak Kelantan berada pada tahap yang ada kini.

“Apa yang berlaku ini amat mendukacitakan tetapi kita menerima segala takdir. Saya benar- benar berharap agar pasukan Kelantan mampu mengekalkan prestasi.

“Perkara yang berlaku ini seha- rusnya dijadikan semangat untuk kita terus maju dan kepada para penyokong The Red Warriors, kami mengharapkan sokongan penuh daripada anda semua,” ujarnya.

Media tempatan semalam mela- porkan, Annuar digantung selama dua tahun enam bulan oleh Jawa- tankuasa Tatatertib FAM atas tindakannya mengkritik prestasi pasukan bola sepak kebangsaan menerusi media.

Dalam pada itu, Annuar mene- rusi laman sosial Facebook milik- nya dipetik sebagai berkata: “Mereka boleh ambil semua pangkat saya tetapi mereka tidak boleh ambil maruah saya.

“Mereka boleh gantung atau haramkan saya daripada bola sepak mereka tetapi saya haramkan diri saya daripada berhenti aktif memajukan bola sepak Malaysia.

“Tindakan FAM memberikan semangat baharu kepada saya. Selebihnya saya serahkan kepada masyarakat dan peminat untuk menilai.”