Monday, May 24, 2010

Prebiu Perlawanan : Kedah lwn Kelantan

Tugas berat menanti skuad The Red Warriors apabila berkunjung ke Stadium Darul Aman menentang pasukan Kenari yang juga dahagakan kemenangan. Kelantan tiada pilihan selain mengutip 3 mata penuh bagi meneruskan persaingan merebut tahta Liga Super sambil mengharapkan skuad Tok Gajah menumbangkan Gergasi Merah bagi mengurangkan jurang mata.


Rekod pertemuan pada musim ini dilihat agak seimbang walaupun kedah pernah menumbangkan Kelantan di Stadium Sultan Muhammad ke-IV dengan jaringan 1-0 pada saingan Liga Super manakala Kedah berjaya menyingkirkan Kelantan pada suku akhir Piala FA. Sudah pasti misi The Red Warriors yang bertandang ke Stadium Darul Aman mahu menbalas dendam kekalahan sebelum ini.


Andai prestasi hambar seperti yang ditunjukkan pada masa kedua ketika melayan kunjungan pasukan dari utara, Perlis gagal diperbaiki, Kelantan tidak dinafikan bakal menerima padah jika Kedah beraksi dengan baik. Kelantan yang selama ini gah dek kekebalan benteng pertahanan, dilihat sedikit goyah sejak akhir-akhir ini. Jika barisan pertahanan gagal menunjukkan aksi sebenar, tugas berat menanti Khairul Fahmi bagi memastikan gawang Kelantan tidak dibolosi.


Di barisan pertahanan, B. Sathianthan mungkin perlu membuat sedikit rombakan bagi mengukuhkan benteng pertahanan Kelantan bagi mengekang jentera serangan Kedah. Gandingan Azizi dan Subra sejak akhir-akhir ini dilihat kurang menjadi, manakala aksi Farisham yang menggantikan tempat Zairul Fitri gagal menunjukkan aksi yang terbaik. Kelantan mempunyai pilihan lain di bek tengah iaitu Rizal Fahmi manakala Zamri Ramli boleh bermain di bahagian bek kiri. Terpulang kepada percaturan B.Sathianathan dalam usaha mengukuhkan benteng pertahanan kerana hanya beliau yang benar-banar tahu prestasi semasa pemain.


Dibahagian tengah, Kelantan dilihat tidak mempunyai masalah untuk menggandingkan Indra, Badri, Shakir dan juga Norfarhan. Namun, B.Sathianathan masih mempunyai Khairan Eroza dan jugak Wan Zaman yang juga berkemampuan beraksi dengan baik.


Dibahagian serangan, Norshahrul Idlan Talaha dilihat akan kekal dalam kesebelasan utama, manakala gandingan beliau menjadi rebutan antara S.Chanturu, Akmal Rizal, Hairudin Omar dan Nizab Ayub. Persaingan sihat itu melihat B.Sathianathan tidak mempunyai masalah untuk menurunkan barisan penyerang yang mampu menjaringkan gol untuk Kelantan.


Kelantan mungkin sedikit lega apabila dikhabarkan peledak utama pasukan Kedah, yang juga pemain kelahiran Kelantan, Azlan Ismail mengalami kecederaan pangkal peha. Ketiadaan Azlan Ismail sedikit merencatkan barisan serangan Kedah namun Kedah masih berbisa dengan adanya Badrul Baktiar dan juga Khyril Muhaimim. Di barisan pertahan Kedah, dikhabarkan Sabri Abu digantung perlawanan apabila mengutip kad kuning pada perlawanan sebelumnya.


Kelantan hadir dengan reputasi gah setelah mencapai kemenangan demi kemenangan. Adakah Kedah mampu menyekat kemaraan pasukan Kelantan dalam usaha Kelantan mencabar Selangor yang selesa di persada Liga Super.

Kelantan makin ganas


KELANTAN meneruskan aksi cemerlang apabila terus mengejar pendahulu Liga Super, Selangor selepas membenam cabaran Perlis 2-1 di Stadium Sultan Muhammed IV, Kota Bharu malam kelmarin.

Di sebalik gegak gempita teriakan penyokong yang meraikan kejayaan tersebut, sedikit kontro- versi berlaku apabila segelintir penyokong berang dengan tindakan jurulatih Kelantan, B. Sathianathan mengeluarkan pertahanan kental, Azizi Mat Rose.

Pemain berkenaan dikeluarkan ketika perlawanan berbaki 20 minit dan dia ternyata berang apabila memprotes keputusan tersebut dengan membaling baju yang dipakainya sambil menjerit tidak berpuas hati dengan keputusan itu.

Dia kemudian digantikan dengan Rizal Fahmi Rosid.

Sathiantahan ketika dihubungi semalam mempertahankan tindakan tersebut dan menyifatkan keputusan mengeluarkan Azizi sebagai keputusan terbaik untuk pasukan terutama ketika pemain- pemain Kelantan seperti hilang fokus pada babak kedua permainan.

"Sebagai jurulatih saya perlu adil. Kalau seseorang pemain itu tidak mampu beraksi dengan baik, kita perlu keluarkan untuk memberi peluang kepada pemain lain. Saya jurulatih, saya perlu buat keputusan. Kalau saya nak ikut kehendak penyokong, susahlah.

"Dalam pasukan Kelantan, tiada pemain yang boleh cakap dia akan diturunkan dalam semua perlawanan dan akan bermain sepenuh masa. Jika mereka tidak bekerja di atas padang, dia akan dikeluarkan, itu adalah suatu yang pasti," katanya.

Tambahnya, keputusannya mengeluarkan Azizi dibuat selepas mendapati pemain tersebut tidak beraksi seperti biasa dan keletihan serta tidak konsisten ketika ditugaskan menjaga pemain Perlis.

"Protes yang ditunjukkan mungkin suatu yang baik kerana ia menunjukkan seseorang pemain itu sentiasa ingin bermain. Tetapi semalam saya nampak dia (Azizi) tak bermain seperti biasa, mungkin keletihan kerana sudah beraksi dalam 16 perlawanan.

"Dia juga sudah menemui saya dan meminta maaf selepas perlawanan dan saya harap ia tidak akan menjejaskan persiapan kita untuk menentang Kedah, Selasa ini (esok)," ujarnya.

Dalam pada itu, Sathia jelas tidak berpuas hati dengan corak permainan yang ditunjukkan anak-anak buahnya terutama pada separuh masa kedua apabila mereka seperti hilang punca dan sering diasak pemain Perlis.

"Kalau kita main macam separuh masa kedua semalam (malam kelmarin), lupakan sahaja hasrat untuk mencabar Selangor atau menang Liga Super. Ia adalah suatu aksi yang sangat teruk.

"Saya harap para pemain dapat melupakan segera aksi tersebut dan fokus kini adalah untuk menang ketika menentang Kedah dan saya yakin kita masih mempunyai peluang tersebut," jelasnya.

Kelantan Vs Perlis