Wednesday, January 27, 2010

Sejarah Baru Tercipta

Naib juara piala malaysia 2009, Kelantan FA mencipta sejarah tersendiri apabila hanya sekadar seri 0 – 0 dalam semua perlawanan liga super musim 2010 di tempat lawan setakat ini.Terdahulu kelantan seri 0 – 0 di terengganu kemudian seri 0 – 0 dengan perlis dan terbaru kelantan seri dengan jaringan telur 0 – 0 bertemu perak semalam.

Gandingan mantap Shahrul idlan talaha dan Hairuddin omar tidak berjaya merobek gawang perak yang beraksi cemerlang di laman sendiri.Pelbagai tektikal di lakukan oleh coach B. sathianathan utk merobek gol pertama di tempat lawan namun badi seri sentiasa menghantui sathianathan dan pemain kelantan.

Mungkin selepas ini Kelantan boleh mengubah corak permainan dengan memasukkan Akmal Rizal dan Nizad Ayub pula sebagai penyerang dalam perlawanan selepas ini.

Tuesday, January 26, 2010

'Mustahil sertai Liga M'


TANGAN yang mencincang, bahu itu jugalah perlu memikul. Majlis Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang menolak penyertaan skuad Harimau Muda A dalam kancah Liga Super dan mereka jugalah perlu memikirkan apakah perancangan seterusnya untuk pasukan juara Liga Perdana itu.

TANGAN yang mencincang, bahu itu jugalah perlu memikul. Majlis Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang menolak penyertaan skuad Harimau Muda A dalam kancah Liga Super dan mereka jugalah perlu memikirkan apakah perancangan seterusnya untuk pasukan juara Liga Perdana itu.


Hingga kini, masih belum ada jawapan pasti untuk sebarang persoalan mengenai masa depan Harimau Muda A selepas permohonan untuk menyertai Liga-S ditolak Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS).


Untuk mengisi kembali slot dalam Liga Super adalah sesuatu yang tidak mungkin dapat dilakukan dan ketika kemungkinan itu diajukan kepada Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) FAM, Datuk Che Mat Jusoh (gambar), beliau hanya berkata demikian sebagai jawapan: “Maaf, tidak ada tempat untuk mereka.” Menurutnya, tidak mungkin JKPT merombak semula semua jadual perlawanan, termasuk sistem pemarkahan sudah diberi selain sebarang usaha untuk membawa masuk Harimau Muda A dilihat sebagai sesuatu yang tidak adil buat pasukan lain dalam saingan liga tertinggi negara itu.


“Bukan kami (JKPT) tidak mahu memasukkan Harimau Muda A ke dalam Liga Super tapi ia adalah keputusan Majlis FAM untuk tidak menyenaraikan skuad berkenaan musim ini.


“Majlis FAM juga yang mengambil keputusan untuk menghantar Harimau Muda A bersaing dalam Liga S. Bagaimanapun, permohonan untuk beraksi dalam Liga S sudah ditolak dan bagi kami di JKPT, tidak mungkin meletakkan mereka kembali dalam Liga Super.

“Isu mengenai penyertaan Harimau Muda A ke dalam Liga Super sepatutnya tidak timbul sama sekali. Bukan kami yang menolak, tapi kami cuma mengikut arahan Majlis FAM,” katanya.


Apa yang diperkatakan Che Mat yang juga Naib Presiden FAM itu adalah berdasarkan kapasitinya sebagai Pengerusi JKPT dan tidak ada peraturan yang menyebut mereka boleh menyelitkan mana-mana pasukan ke dalam saingan liga jika sudah bermula.


Kenyataan Che Mat itu sekali gus menutup terus ruang buat anak buah ketua jurulatih, Azraai Khor Abdullah untuk bersaing dalam Liga Super musim ini.


Bagaimanapun, Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad baru-baru ini menyebut badan induk kebangsaan itu sedang menimbang cadangan menyerapkan pemain Harimau Muda A ke dalam skuad negeri.


Semuanya bergantung kepada keputusan mesyuarat Exco FAM yang dijadualkan berlangsung awal bulan depan dan apa yang diputuskan nanti bakal memberi jawapan yang diinginkan Azraai Khor serta anak buahnya.


Oleh Lokman Zainal Abidin lockman@nstp.com.my TANGAN yang mencincang, bahu itu jugalah perlu memikul. Majlis Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang menolak penyertaan skuad Harimau Muda A dalam kancah Liga Super dan mereka jugalah perlu memikirkan apakah perancangan seterusnya untuk bekas juara Liga Perdana itu.


Hingga kini, masih belum ada jawapan pasti untuk sebarang persoalan mengenai masa depan Harimau Muda A selepas permohonan untuk menyertai Liga-S di tolak Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS).

Untuk mengisi kembali slot dalam Liga Super adalah sesuatu yang tidak mungkin dapat dilakukan dan ketika kemungkinan itu ditanya kepada Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) FAM, Datuk Che Mat Jusoh, beliau hanya berkata sedemikian sebagai jawapan: “Maaf, tidak ada tempat untuk mereka”.


Menurutnya, tidak mungkin JKPT merombak semula semua jadual perlawanan, termasuk sistem pemarkahan sudah diberikan selain sebarang usaha untuk membawa masuk Harimau Muda A dilihat sebagai sesuatu yang tidak adil buat pasukan lain dalam saingan liga tertinggi negara itu.


“Bukan kami (JKPT) tidak mahu memasukkan Harimau Muda A ke dalam Liga Super, tapi ia adalah keputusan Majlis FAM untuk tidak menyenaraikan skuad berkenaan musim ini.


“Majlis FAM juga yang mengambil keputusan untuk menghantar Harimau Muda A bersaing dalam Liga S. Bagaimanapun, permohonan untuk beraksi dalam Liga S sudah ditolak dan bagi kami di JKPT, tidak mungkin meletakkan mereka kembali dalam Liga Super.


“Isu mengenai penyertaan Harimau Muda A ke dalam Liga Super sepatutnya tidak timbul sama sekali. Bukan kami yang menolak, tapi kami cuma mengikut arahan Majlis FAM,” katanya.


Apa yang diperkatakan Che Mat yang juga Naib Presiden FAM itu adalah berdasarkan kapasitinya sebagai Pengerusi JKPT dan tidak ada peraturan yang menyebut mereka boleh menyelitkan mana-mana pasukan ke dalam saingan liga jika sudah bermula.


Kenyataan Che Mat itu sekali gus menutup terus ruang buat anak buah ketua jurulatih, Azraai Khor Abdullah untuk beraksi sebagai satu pasukan dalam Liga Super musim ini.


Bagaimanapun, Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad baru-baru ini ada menyebut badan induk kebangsaan itu sedang menimbang cadangan menyerapkan pemain Harimau Muda A ke dalam skuad negeri.


Semuanya bergantung kepada keputusan mesyuarat Exco FAM yang dijadualkan berlangsung pada awal bulan depan dan apa yang diputuskan nanti bakal memberi jawapan yang diinginkan Azraai Khor serta anak buahnya

Yusmira taja baju-T untuk penyokong Kelantan


SYARIKAT pengeluar produk berasaskan halia, Yusmira Trading Sdn. Bhd. menyumbangkan lebih 2,000 helai baju-T The Red Warriors bagi memeriahkan sokongan kepada pasukan Kelantan menghadapi saingan Liga Malaysia pada musim ini.

Pengurusnya, Datuk Azlan Muhammad berkata, baju-T itu diagihkan kepada penyokong pasukan Kelantan termasuk ahli Kelab Penyokong Bola Sepak Siber Kelantan (Kelate.Net) serta pelanggan yang membeli produk keluaran syarikat itu.

Menurutnya, sumbangan tersebut merupakan salah satu usaha yang dilakukan untuk membangkitkan lagi semangat penyokong Kelantan memberi sokongan padu kepada skuad The Red Warriors.

"Yusmira Trading merupakan salah sebuah syarikat yang menaja pasukan Kelantan pada musim ini dan sumbangan itu juga merupakan sebahagian usaha untuk merancakkan sokongan peminat kepada pasukan The Red Warriors," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyerahkan baju-T kepada ahli Kelate.Net dan pelanggan yang membeli produk Yusmira Trading di Jalan Che Su, Kota Bharu semalam.

Dalam pada itu, Azlan berkata, beliau menaja pasukan Kelantan kerana percaya The Red Warriors mampu melakar sejarah sekurang-kurangnya menjulang satu piala pada musim ini.

"Sebagai rakyat Kelantan, saya ingin melihat pasukan kesayangan saya lebih berjaya pada musim ini selepas muncul naib juara Piala Malaysia pada musim lalu," ujarnya.

Kelantan sedia gegar Perak

Kapten Pasukan Red Warriors, Indra Putra Mahyuddin memberitahu bahawa moral rakan sepasukannya kembali pulih menjelang pertemuan dengan Perak, malam ini.

Indra ketika dihubungi berkata, rakan-rakannya kini bersedia menggempur kubu Perak dan berharap agar pasukannya mampu membawa pulang tiga mata berharga ke Kota Bharu.

"Kami akan cuba mengekalkan rentak kemenangan pada pertemuan dengan Johor FC, Selasa lalu sebagai tonik kebangkitan semula.

"Kemenangan ini sememangnya penting dalam misi kami untuk terus memburu kedudukan terbaik dalam liga," ujarnya.

Indra menjelaskan bahawa dia dan rakan sepasukan sudah mula menampakkan keserasian terutama di bahagian serangan yang dilihat agak tumpul sebelum ini.

"Saya memohon agar penyokong bersabar dan dapat memberikan kami sedikit masa lagi untuk membentuk gandingan mantap," katanya.

Dalam pada itu, Indra mengucapkan terima kasih kepada penyokong-penyokong Kelantan yang terus memberikan sokongan kepada pasukan tersebut.

"Walaupun Kelantan kalah kepada Kedah pada 19 Januari lalu, penyokong tetap datang memberikan sokongan. Ini jelas membuktikan bahawa pasukan Kelantan tidak berseorangan ketika berjuang," tegasnya.

Monday, January 25, 2010

Syed Adney tak terjejas, prestasi Halim goyah


PELUANG kembali beraksi dalam kesebelasan utama pada aksi menentang Johor FC malam kelmarin, bukan jaminan penjaga gawang veteran Kelantan, Halim Napi, akan kekal pada kedudukan itu.

Ini kerana, prestasinya ketika menyahut peluang yang diberikan itu, dilihat masih kurang memberangsangkan apabila gawangnya turut dibolosi lawan.

Mengakui keadaan itu, Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa, berkata keringat Halim hanya akan ditagih mengikut strategi serta kesesuaian pasukan ketika menentang lawan tertentu.

"Saya ingin memaklumkan di sini bahawa penjaga gol utama masih lagi Syed Adney Syed Husain (gambar) , manakala Halim setakat ini diletakkan sebagai penjaga gol ketiga.

"Kemasukan Halim bukan bermakna kami mengetepikan Syed Adney, cuma dia direhatkan bagi memulihkan semangatnya akibat kekalahan ketika menentang Kedah Selasa lalu.

"Malah, penjaga gol kedua juga akan digunakan khidmatnya nanti. Ketika ini, Kelantan mempunyai pemain yang mampu memenuhi keperluan posisi tertentu tanpa menjejaskan prestasi pasukan," katanya.

Awal musim ini, Halim dilantik sebagai pembantu jurulatih penjaga gol Kelantan, sebelum diberi peluang kembali beraksi dalam saingan ekoran aksi kurang meyakinkan Syed Adney.

Annuar berkata, khidmat pemain simpanan Kelantan juga akan digunakan sepanjang musim ini, bagi membolehkan mereka membuktikan mampu menyumbang kepada kejayaan kepada Red Warriors.

"Kalau tidak nanti, pemain simpanan akan terus menjadi simpanan sepanjang masa dan tidak dapat menunjukkan bakat mereka. Saya akan pastikan semua pemain mempunyai peluang, tanpa menjejaskan prestasi pasukan," katanya.

Jurulatih Kelantan, B Sathiananthan, juga tidak berpuas hati dengan persembahan yang ditunjukkan oleh Halim ketika aksi menentang Johor FC.

Sunday, January 24, 2010

Kelate 4 johor fc 1Terengganu lebur rekod tanpa kalah Selangor


Terengganu meleburkan rekod tanpa kalah Selangor dalam empat perlawanan, apabila berpesta gol dengan jaringan 4-0, sekali gus merapatkan perbezaan mata dengan juara bertahan Liga Super itu, semalam.

Skuad Penyu memperoleh jaringan menerusi Abdul Manaf Mamat pada minit ke-10, dua sepakan penalti yang disempurnakan oleh Ashaari Shamsuddin (minit ke-33 dan ke-90), serta Joseph Kallang Tie (minit ke-78) pada perlawanan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu.

Dua penalti diperoleh tuan rumah setelah penjaga gol Selangor, Hamsani Ahmad menjatuhkan Manaf dalam kotak penalti, disusuli kesilapan Nasriq Baharom yang tertampan bola dengan tangan pada masa kecederaan, babak kedua.

Namun, skuad Merah Kuning yang sebelum ini memenangi empat perlawanan berturut-turut, kekal menerajui liga dengan 12 mata.

Terengganu di tangga kedua dengan 11 mata.

Perlis pula melonjak ke tangga ketiga liga, setelah menumpaskan Pulau Pinang 2-0 di Stadium Utama Negeri, Kangar.

Tiga mata penuh skuad utara tanah air itu dijelmakan menerusi jaringan Wan Mohd. Shukri dan sepakan penalti Ahmad Fakri Saarani, masing-masing pada minit ke-25 dan ke-73.

Kelantan turut memperbaiki kedudukan untuk mengekori rapat skuad Singa Utara, apabila membelasah Johor FC 4-1 di Stadium Sultan Muhammed IV, Kota Bharu.

Skuad B. Sathianathan memperoleh gol menerusi Norshahrul Idlan Talaha, Azizi Mat Rose, Indra Putra Mahayuddin dan Nor Farhan Muhammad.

Johor FC, bagaimanapun sempat menyamakan kedudukan pada minit ke-21 menerusi Riduwan Moin.

Kedah pula seharusnya berterima kasih kepada Baddrol Bakhtiar yang menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-71 perlawanan di Stadium Darul Aman, Alor Setar untuk seri 1-1 dengan Perak.

Pasukan Seladang mendahului pasukan tuan rumah hasil jaringan Razali Umar Kandasamy pada minit ke-45.

Pertemuan pasukan jiran, KL PLUS dengan Kuala Lumpur di Stadium Petaling Jaya, pula menyaksikan perlawanan berkesudahan seri tanpa jaringan.

Sementara itu, dua lagi perlawanan yang sepatutnya berlangsung semalam ditunda, berikutan kemangkatan Sultan Johor, Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail, kelmarin.

Ia melibatkan perlawanan Johor menentang T-Team di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, di Johor Baharu dan Pahang menentang Negeri Sembilan, di Stadium Darul Makmur, Kuantan.

Keputusan perlawanan Liga Super

Berikut keputusan perlawanan bola sepak Liga Super yang berlangsung malam tadi.

KL Plus 0 Kuala Lumpur 0

Terengganu 4 Selangor 0

Perlis 2 Pulau Pinang 0

Kedah 1 Perak 1

Kelantan 4 Johor FC 1