Saturday, November 28, 2009

ATM bariskan 12 pemain import tempatan

KUALA LUMPUR - Skuad bola sepak Angkatan Tentera Malaysia (ATM) membuktikan kesungguhan mereka untuk menjadi pencabar utama saingan Liga Perdana musim 2010/2011 dengan mendapatkan khidmat 12 pemain import tempatan.

Dua belas pemain itu adalah dua penjaga gol -- Mohd Nizam Daud dan Mohd Nasril Norudin; empat pemain pertahanan -- Ahmad Tarmizi Saiban, Mohamed Aslam Haja Najumudiin, Fahrul Nizwan Abdul Nasir dan Mohd Syahman Zainuddin; tiga pemain tengah -- Chan Wing Hong, Danial Fadzly Abdullah dan Mohd Nafuzi Zain; dan tiga penyerang - Muhammad Khalid Jamlus, Saravanan Vello dan Mohd Alafi Mahmud.

Barisan jurulatih dan pegawai juga diperkuatkan dengan kehadiran Mohd Razali Alias sebagai jurulatih dan penolong jurulatih Zulhamizan Zakaria, sementara jurulatih penjaga gol adalah Abdul Rashid Hassan.

Pengumuman itu dilakukan oleh Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada majlis menandatangani kontrak para pemain ATM, semalam.

“Dua belas pemain ini akan dibayar gaji mengikut harga pasaran, manakala pemain-pemain (anggota) ATM sendiri akan memperoleh elaun tambahan sebanyak RM1,500 sebulan dan jika prestasi mereka memberangsangkan ia akan dinaikkan nanti,” katanya.

Beliau juga berkata, jika ATM mencapai kemenangan selaku johan sama ada dalam Liga Perdana, Piala Malaysia atau Piala FA, pemain ATM ini akan dinaikkan pangkat secara automatik.

“Bagaimanapun, kesemua 12 pemain import tempatan ini diwajibkan mengikuti latihan askar wataniah untuk memastikan mereka menjadi sebahagian daripada warga pasukan keselamatan,” kata Ahmad Zahid.

Dalam usaha mempertajamkan kesefahaman dan corak permainan, skuad tersebut akan menjalani latihan di Australia bermula 10 Disember ini dengan mengadakan beberapa perlawanan persahabatan dengan pasukan-pasukan di sana.

:Dalam cabaran musim Liga Perdana 2008/2009, ATM hanya mampu menduduki tangga ke-10 daripada 14 pasukan dengan mencatatkan 22 mata hasil daripada lima kemenangan, enam seri dan 13 kekalahan.

No comments:

Post a Comment