Friday, July 1, 2011

Usah Pertikai Keputusan Rajagobal


Percaturan dan beberapa pindaan taktikal dilakukan jurulatih skuad negara, Datuk K.Rajagobal termasuk kejutan di barisan kesebelasan utama ketika menewaskan Taiwan 2-1 semalam, mendapat pelbagai reaksi negatif peminat bolasepak tanah air, yang kecewa skuad Harimau Malaya sekadar menang tipis ke atas pasukan kerdil itu.

Ada yang mempertikai tindakan menurunkan Safee Sali selaku penyerang tunggal, walhal Malaysia bermain dengan taktikal menyerang dan perlu menjaringkan seberapa banyak gol, ditambah pula dengan hakikat bahawa Rajagobal mempunyai empat pilihan penyerang lain untuk membantu Safee mencari gol.

Tidak kurang yang mempertikai keputusannya memberikan slot kesebelasan utama kepada Helmi Remeli yang terpaksa pula dikeluarkan belumpun sampai setengah jam permainan, manakala ada yang berpendapat Rajagobal gagal menggunakan sebaiknya pilihan pemain yang beliau ada – di mana Ashaari Shamsuddin, Norshahrul Idlan Talaha, Muslim Ahmad dan Mahali Jasuli sekadar menjadi pemerhati, manakala Shakir Shaari diturunkan pada 10 minit terakhir.

Posisi Baddrol Bakhtiar pula mungkin lebih berkesan jika diisi lebih awal Abdul Hadi Yahya, Norshahrul, atau Ahmad Fakri Saarani, manakala Baddrol sendiri dikembangkan ke posisi sayap, namun pastinya Rajagobal mempunyai alasan tersendiri di atas segala permainan strategi, taktikal yang diterapkannya.

Beberapa bekas pemain negara yang berkongsi pandangan , berharap agar peminat tidak menyalahkan atau mempertikai keputusan Rajagobal, kerana sebagai Ketua Jurulatih skuad negara beliau pastinya lebih arif tentang sesuatu keputusan yang dibuat.

“silap sebenarnya kalau kita pertikai keputusan Raja, mesti ada sebab kenapa Mahali tak main Helmi yang main, kenapa Ashaari tak main Baddrol yg main. Kalau menang semalam semua tu orang akan puji dan cakap sebaliknya, takkan ada yang nak pertikai. Mungkin Raja sebenarnya nak expose Helmi to international game, sebab Mahali ni pemain Olimpik, so bila Mahali unavailable, Helmi tak kekok. As a coach dia percayakan pemain dia cuma dalam situasi semalam plan dia tak menjadi, tu yg kena rombak taktikal dan formasi. and u jamin ke kalau player lain yg main kita akan menang besar?..” – K.Gunalan, bekas pertahanan Selangor dan Kebangsaan.

“kita peminat jangan cuba jadi lebih pandai daripada coach. Bila jadi situasi macam ni, ada jer yang cakap itu tak betul, ini tak betul, kalau dengan taktikal yang sama semalam kita menang 3 atau 4-0, mesti takde yg nak kritik. Kita kena ubah mentality. Player yang tak jadi, mungkin bukan hari dia. Mungkin ada sesuatu yg bermain dalam pemikiran rajagobal, yang kita tak tahu. Kita harus ingat, semua pemain dalam kem negara adalah terbaik, kalau u nak mahali jer main kat posisi tu (pertahanan kanan), kenapa dia nak panggil Helmi ke kem skuad kebangsaan? Kalau u nak Norshahrul, atau Ashaari jer, atau sorang pemain yang sama jer main kat depan, takde gunalah dia panggil player2 lain dan training bersama…”. – Zolkifli Ahmad, bekas pertahanan Selangor dan Kebangsaan.

No comments:

Post a Comment